NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2015/05/18/zeven-vidi-subsidies-in-de-natuurkunde/

Geprint op :
22 april 2019
02:20:21

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

Een nieuwe kijk op een mysterieuze kwantumsoep
Dr. M.P. (Milan) Allan (m), UL - Leiden Institute of Physics
Voor het eerst zullen onderzoekers in staat zijn individuele elektronen in een mysterieuze quantumsoep, die zowel in de ruimte als tijd fluctueert, in beeld te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen zullen ze een unieke microscoop ontwikkelen die een resolutie op het niveau van een enkel elektron heeft.

Een nieuw quantummateriaal
Dr. R. (Rene) Gerritsma (m), UvA - Institute of Physics
Een systeem van wisselwerkende atomen en ionen lijkt verrassend veel op een natuurlijke vaste stof, waarbij de atomen de rol van de elektronen spelen terwijl de ionen de kristalstructuur vormen. Dit nieuwe materiaal kan gebruikt worden als quantum simulator van vaste-stoffysica. De onderzoekers zullen de atomen aanslaan tot een Rydberg toestand waardoor de interacties over een groot bereik ingesteld kunnen worden.

The hottest place in the Universe
Dr. A (Alessandro) Grelli (m), UU - Institute for Subatomic Physics
Atoms are accelerated up to almost the speed of light and then they collide. The heat developed during such collision is so intense that the ordinary matter melts. As a consequence the same state of matter present in our Universe, a few fractions of a second after the Big Bang, is created. The researcher will study its properties by using heavy-quarks as a probe.

Is quantuminformatie te representeren door individuele atomen?
Prof.dr. A.A. (Alexander) Khajetoorians (m), RU - Institute for Molecules and Materials
In dit project onderzoeken we hoe supergeleiders en individuele atomaire magneten interactie met elkaar hebben en samen kunnen bestaan, en of het mogelijk is om beide fenomenen te combineren om quantuminformatie en –berekeningen te realiseren met individuele atomen als bouwstenen.

The matter in the universe and melted chocolate
Dr. E. (Enrico) Pajer (m), UU - Theoretische Fysica
Cosmologists have discovered that the immensities of the universe, filled with stars and galaxies and the mysterious Dark Matter and Dark Energy, are not so different from ordinary liquids like melted chocolate! Employing this analogy, telescope images reveal new secrets about the universe origin and the nature of its contents.

Deciphering the dark matter code
Dr. K. (Kalliopi) Petraki (v), FOM - Nikhef
Dark matter is a mysterious substance that makes up most of the mass in our universe. Its gravity made it possible for galaxies to form, and host stars and planets like our own. By observing galaxies carefully, researchers try to infer what dark matter consists of and how it interacts.

Robuuste kwantumbouwstenen ontwerpen
Dr. M.T. (Michael) Wimmer (m), TU Delft – Theoretische Natuurkunde
Quantumeffecten op de nanometerschaal maken nieuwe elektronica, zoals een quantumcomputer, mogelijk. Echter, quantumeffecten zijn hiervoor vaak te kwetsbaar. De onderzoeker gaat met computersimulaties uitzoeken hoe zogenoemde 'topologische' nanobouwsteentjes uit gewone materialen kunnen worden opgebouwd, om hiermee robuuste quantumeigenschappen te bereiken. 

Meer informatie
Lijst op alfabet
Over de vernieuwingsimpuls