NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/04/20/nwo-instituten-presenteren-zich-op-technologiebeurs-hannover-messe/

Geprint op :
19 november 2017
13:38:55

NWO-instituten zoeken samenwerking met high tech bedrijfsleven
Hoogwaardige technologie is key om wetenschappelijke nieuwsgierigheid om te zetten in economische en maatschappelijke innovatie. Met hun grensverleggend onderzoek vormen de NWO-instituten en TNO elk op hun terrein een waardevolle bron van kennis voor samenwerking met het hightech bedrijfsleven. Deze samenwerking wordt op de Hannover Messe zichtbaar in presentaties op drie thema’s: Big Science for Industry, Big Data en Maatschappelijk Verantwoord Innoveren. Onderzoekers van onder meer de NWO-instituten DIFFER, SRON, Nikhef en het CWI, en van TNO, maar ook vertegenwoordigers van partijen als het Industrial Liaison Officers-net, NWO-MVI, VDL, NOVA, en verschillende startups, nemen de bezoeker mee in het verhaal van de innovatieketen - van fundamenteel onderzoek, via toegepast onderzoek tot demonstratie en valorisatie - en tonen de business opportunities voor de technologiesector.

Showcases Big Science for Industry, Big Data en Maatschappelijk verantwoord innoveren
De innovatieketen vormt de rode draad door de gezamenlijke presentatie van TNO en NWO op de Messe. Showcases als de European Extremely Large Telescope (E-ELT), 's werelds grootste oog op de hemel, onderdelen van neutrinotelescoop KM3NeT, die de aard van ongrijpbare elementaire deeltjes achterhaalt, en een mock-up van de ITER-reactor om de technische haalbaarheid van fusie als energiebron te bewijzen, illustreren deze keten. CWI presenteert haar expertise op het gebied van Big Data, met de spin-offs SEITA, SWAT.engineering en Stokhos Emergency Mathematics. Het NWO-programma Maatschappelijk verantwoord innoveren laat met een 360-gradenanimatie zien hoe technologische innovaties die maatschappelijk verantwoord zijn aangepakt, kansen voor de topsectoren en het bedrijfsleven bespoedigen. De showcases van DIFFER en Nikhef worden hieronder verder toegelicht:
   
ITER/Magnum PSI (DIFFER)
Energie-instituut DIFFER presenteert op de Hannover Messe de Nederlandse bijdrage aan het wereldwijde fusieproject ITER. In de stand zien bezoekers hoe DIFFER met zijn unieke onderzoeksfaciliteit Magnum-PSI oplossingen ontwikkeld voor de extreme plasmacondities bij de reactorwand van ITER. Ook andere industriële toepassingen voor materiaalonderzoek onder extreme condities komen aan bod. Naast deze experimenten wordt er een reinigingssysteem voor ITER's gevoelige instrumentatie getoond.

KM3NeT Neutrino detectorbollen (Nikhef)
KM3NeT Neutrino detectorbollen (Nikhef) KM3NeT is a nieuwe neutrinodetector op 2,5 km diepte in de Middellandse Zee met een volume van één kubieke kilometer. Wanneer neutrinos in contact komen met water, produceren ze een blauw licht. Dit licht wordt geregistreerd door duizenden lichtgevoelige systemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld objecten in het centrum van verafgelegen sterrenstelsels bestuderen, zoals zwarte gaten. Nikhef speelt een belangrijke rol in het ontwerp en de productie van dit systeem, en er is grote vraag naar de vele componenten die door Nederlandse bedrijven worden vervaardigd. We zullen op de Hannover Messe een opstelling tentoonstellen bestaande uit drie bollen met lichtgevoelige detectoren.

Minister Kamp en staatssecretaris Dekker wonen NWO-presentaties bij
Zowel staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker, als minister van Economische Zaken Henk Kamp zijn bij NWO te gast in het Holland High Tech paviljoen in hal 2 (Research & Development). Tijdens deze bezoeken op maandagmorgen 24 en dinsdagmorgen 25 april vinden er diverse presentaties en ondertekenmomenten van de aanwezige NWO-onderdelen plaats. Zo lanceren CWI en het big data analyse- en data science software-bedrijf Databricks een nieuwe samenwerking. Pers en bezoekers van de Messe zijn van harte uitgenodigd deze sleutelmomenten bij te wonen.

Grote Nederlandse vertegenwoordiging
NWO maakt deel uit van meer dan 140 Nederlandse exposanten op de beurs. De Nederlandse paviljoens zijn gesitueerd in hal 2 (Knowledge and R&D), hal 4 (Startup, Automotive and Industrial Supply), hal 8 (IT and Smart Industry) en hal 27 (Energy and E-mobility).

Meer informatie
Voor meer informatie en het programma kunt u terecht op de NWO-website. Op deze webpagina op de NWO-website vindt u meer informatie over de showcases.