NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/05/01/dun-diamantachtig-kristal-weerkaatst-groot-aantal-kleuren-licht-richtingen/

Geprint op :
18 januari 2018
06:40:24

De efficiëntie van zonnecellen is afhankelijk van hun vermogen om licht te vangen en te absorberen. Dit kan worden vergroot door middel van een achterreflector: een spiegel achter het zonnecelmateriaal dat niet-geabsorbeerd licht reflecteert en weer terugvoert de zonnecel in. Een ideale spiegel reflecteert licht van elke frequentie (dat wil zeggen elke kleur) ongeacht de invalshoek (omnidirectionele reflectie). Omnidirectionele reflectie in diëlektrische structuren hangt samen met driedimensionale nanostructuren van fotonische kristallen met een zogenaamde volledige fotonische bandkloof. Onderzoekers hebben echter altijd gedacht dat dergelijke structuren een beperkt operationeel frequentiebereik zouden hebben. Daarnaast was het omnidirectionele gedrag ervan nog nooit aangetoond.

Een interdisciplinair team van natuurkundigen en wiskundigen van de Universiteit Twente heeft nu geavanceerde berekeningen uitgevoerd met betrekking tot een zeer veelbelovend materiaal dat is ontwikkeld door de groep Complex Photonic Systems. "We hebben fotonische kristallen van het ‘inverse woodpile’-type onderzocht", vertelt promovendus Devashish. "Zulke kristallen bestaan uit regelmatig geordende rijen poriën die in twee haaks op elkaar staande richtingen zijn aangebracht in een wafer van diëlektrisch materiaal, bijvoorbeeld silicium. De kristalstructuur is geïnspireerd op diamanten."

De onderzoekers hebben de reflectiviteit van de kubusvormige, op een diamant lijkende 'inverse woodpile' kristallen onderzocht door middel van numerieke berekeningen en interpretaties van recente experimenten. Ze gebruikten de eindige-elementenmethode om deze kristallen te bestuderen terwijl ze omringd waren door lege ruimte. "We kwamen tot de ontdekking dat zelfs heel dunne inverse woodpile-kristallen een breed spectrum aan kleuren licht omnidirectioneel sterk reflecteren", aldus Devashish. "De lichtabsorptie door inverse woodpile-kristallen is verwaarloosbaar. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt om als achterreflector te worden gebruikt in zonnecellen. Daarnaast verwachten we dat deze diamantachtige fotonische kristallen gebruikt zullen kunnen worden voor lasers op chips, onzichtbaarheidsmantels en apparatuur om licht in extreem kleine hoeveelheden in te sluiten."

Het team
Het onderzoek is uitgevoerd door D. Devashish MSc, dr. Shakeeb Hasan, prof.dr. Jaap van der Vegt en prof.dr. Willem Vos van de groep Complex Photonic Systems (COPS) van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente (Nederland) en de groep Mathematics of Computational Science (MACS) van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente (Nederland). Het onderzoeksproject wordt gesteund door het programma 'Computational Sciences for Energy Research' (CSER) van Shell-NWO/FOM.

De paper
De paper is getiteld 'Reflectivity calculated for a three-dimensional silicon photonic band gap crystal with finite support' en is op 26 april 2017 gepubliceerd in Physical Review B (Phys. Rev. B 95, 155141 (2017)). DOI: 10.1103/PhysRevB.95.155141

Een preprint van de paper is beschikbaar op de website van de Universiteit Twente en op de preprint-server van de Cornell-universiteit.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
D. Devashish MSc, +31 6 16 32 22 02.
Prof.dr. Willem Vos,+31 53 489 53 88.