NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/07/06/nikhef-persbericht-erik-heijne-ontvangt-europese-natuurkundeprijs/

Geprint op :
19 juni 2018
16:20:48

Erik Heijne, Robert Klanner en Gerhard Lutz ontvangen deze prestigieuze prijs "voor hun baanbrekende bijdrage aan de ontwikkeling van silicium microstrip detectoren die een revolutie teweeg bracht in hoge precisie tracking en vertexing in hoge energie fysica experimenten". Tracking en vertexing is het reconstrueren van deeltjes-sporen en hoekpunten van sporen in een detector.

Erik Heijne studeerde tot 1971 in Amsterdam, waar toen in contacten met het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek (IKO), de voorloper van Nikhef, zijn eerste ideeën voor silicium detectoren met strips ontstonden. In de jaren tachtig ontwikkelde hij deze verder bij CERN, toen er betere silicium technologie beschikbaar kwam.

Silicium microstrip detectoren zijn ​​vandaag de dag in het centrum van bijna elke hoge energie fysica detector te vinden. Ze spelen een belangrijke rol om het standaardmodel in detail te bestuderen. Erik Heijne zegt daarover: "Al het leven, dus ook wij mensen, is gebaseerd op koolstofverbindingen. Deze prijs voor dit onderzoek maakt ons er bewust van dat wetenschap en technologie meer en meer op silicium rekenen."

Het eerste systeem van een silicium microstrip detector met volledige signaalverwerking werd in het begin van 1980 gemaakt door Erik Heijne met een team op CERN. De toepasbaarheid van silicium microstrip detectoren voor hoge energie fysica werd door Erik Heijne in samenwerking met François Piuz en met Bernard Hyams (1925 - 2015) aangetoond in twee testexperimenten op CERN.

Josef Kemmer (1938 - 2007) leverde een baanbrekende bijdrage in silicium detector technologie door toepassing van de industrieel ontwikkelde lithografie. In 1982 bouwden Robert Klanner en Gerhard Lutz, beiden toen bij het Max-Planck-Instituut voor Fysica in München, in samenwerking met Josef Kemmer een silicium telescoop met zes detectoren waarmee D-meson verval in detail bestudeerd kon worden. Dit werd het doorslaggevende bewijs voor de hoge energie fysica en deeltjesfysica gemeenschap van het verreikende potentieel van de silicium microstrip detector.

Sinds deze eerste metingen hebben silicium microstrip detectoren een enorme ontwikkeling doorgemaakt om een ​​essentieel onderdeel van alle hoge energie fysica experimenten te worden.

Over Nikhef
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) verricht onderzoek op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en vijf universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Website van Nikhef

Meer informatie
EPS website
Beeldmateriaal en achtergrondinformatie

U kunt contact opnemen met:
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef
Vanessa Mexner
(020) 592 50 75 of (020) 592 20 75.