Print deze pagina

Verhuizing ruimteonderzoeksinstituut SRON naar Zuid-Holland officieel

Met een handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst hebben de Universiteit Leiden, TU Delft, ruimteonderzoeksinstituut SRON en NWO op 31 mei de verhuizing bekrachtigd van SRON-Utrecht naar Zuid-Holland.
De hoofdvestiging van het ruimteonderzoeksinstituut komt in 2021 op de Science Campus van de Universiteit Leiden.

De verhuizing van SRON-Utrecht naar Leiden schept nieuwe kansen voor versterking van het nationale ruimteonderzoek én voor de economie en het kennisklimaat in Zuid-Holland. Ruimteonderzoeksinstituut SRON ontwikkelt grensverleggende technologie en geavanceerde ruimte-instrumenten, en gebruikt deze om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van de astrofysica, de aardatmosfeer en exoplaneten. Het instituut met ongeveer 200 werknemers is gevestigd in Utrecht en Groningen en is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Utrechtse vestiging van het instituut verhuist in 2021 naar de nieuwe locatie in Leiden. Op deze locatie is intensieve wetenschappelijke en technologische samenwerking met de Universiteit Leiden, de TU Delft en andere partners gewaarborgd. SRON-directeur Rens Waters: "De verhuizing van SRON-Utrecht naar Zuid-Holland maakt het mogelijk om nauwer samen te werken met de onderzoeksgroepen in Leiden en Delft. Met onze gezamenlijke expertise komen we sneller tot ontdekkingen over bijvoorbeeld de oorsprong en evolutie van het heelal, de toekomst van het klimaat, en verbeteren we de geavanceerde technologie die daarvoor nodig is".

Brede steun voor samenwerking

De universiteiten in Leiden en Delft hebben nauw samengewerkt met SRON, NWO, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden om de verhuizing naar Zuid-Holland mogelijk te maken. De definitieve samenwerkingsovereenkomst waarmee de verhuizing officieel is, is op 31 mei op de Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden ondertekend door Hester Bijl (vicerector magnificus Universiteit Leiden), Tim van der Hagen (rector magnificus TU Delft), Jaap Schouten (Raad van Bestuur NWO), Rens Waters (directeur SRON). Hierbij waren ook Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, en Henri Lenferink, burgemeester van Leiden aanwezig. De samenwerking en verhuizing hebben daarnaast de steun van de gemeenten Delft, Noordwijk en Den Haag, TNO, ESA-ESTEC, NSO, InnovationQuarter en de regionale industrie op het gebied van de ruimtevaart. De ondernemingsraden van SRON en NWO hebben positief geadviseerd over het eerdere besluit van NWO over de verhuizing.

Ruimtevaartpartners en jong talent

NWO en SRON zijn verheugd over deze nieuwe locatie en de vele mogelijkheden die er zijn voor samenwerking in de wetenschap, technologieontwikkeling en instrumentbouw. "NWO ziet grote kansen voor alle betrokken partijen in de samenwerking binnen het ruimteonderzoek en in de instrumentontwikkeling. Zuid-Holland biedt hierbij een inspirerende omgeving voor onderzoekers en studenten en geeft toegang tot hoogwaardige faciliteiten van wereldniveau, wat goed aansluit bij de nieuwe NWO-strategie", aldus Jaap Schouten namens NWO.

Zuid-Holland heeft een uniek ecosysteem op het gebied van ruimtevaart en ruimteonderzoek. Dat komt door de nabijheid van de universiteiten in Leiden en Delft met veel studenten en onderzoekers met aantoonbare interesse in het ruimteonderzoek, ruimtetechnologie en engineering. Maar ook de vele regionale instituten en bedrijven op het gebied van de ruimtevaart dragen daaraan bij. De nieuwe locatie te midden van vele ruimtevaartpartners en jong talent zorgt ervoor dat SRON zijn fundamenteel en grensverleggend onderzoek – dat aantoonbaar tot de internationale top behoort – kan veiligstellen en continueren in de toekomst, zo verwachten de ondertekenaars.

Verrijking van onderwijs

Vice-rector Hester Bijl van de Universiteit Leiden is heel blij met de komst van SRON naar Zuid-Holland. "De vestiging van SRON op de Leidse Science Campus zal ons onderzoek en onderwijs, en dat van Delft, zeer ten goede komen. Studenten en promovendi uit Leiden en Delft kunnen het werk van SRON versterken, en krijgen op hun beurt toegang tot topfaciliteiten, hoogstaand instrumentarium en grote onderzoeksprojecten."

Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft, deelt die mening: "Zuid-Holland heeft een stevig ruimtevaartcluster met de universiteiten van Leiden en Delft, ESA’s onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk, TNO Space en heel veel hightech bedrijven. Ik vind de komst van SRON een zeer waardevolle extra impuls voor het ruimteonderzoek en de technologieontwikkeling in de regio".

Grensverleggend onderzoek van wereldklasse

De verhuizing gaat gepaard met een breder samenwerkingsverband tussen SRON, de Universiteit Leiden, de TU Delft en diverse andere kennispartners, gericht op de belangrijkste onderzoeksprogramma's binnen SRON: astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardgericht onderzoek en technologie-ontwikkeling. De universiteiten in Leiden en Delft willen ruimte vrij maken voor extra onderzoekers op deze thema's.

Meer informatie

SRON Netherlands Institute for Space Research is onderdeel van de Institutenorganisatie van NWO (NWO-I).
Website SRON: www.sron.nl.  

Confidental Infomation