Print deze pagina

Stan Bentvelsen herbenoemd als directeur Nikhef

Het Stichtingsbestuur van NWO heeft prof. dr. Stan Bentvelsen per 1 december 2019 benoemd voor een tweede termijn van vijf jaar als directeur van Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef.

De ondernemingsraad heeft een positief advies gegeven en de universitaire partners van Nikhef hebben de herbenoeming unaniem ondersteund.

Bentvelsen (54) is vanaf 2005 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2014 directeur van Nikhef. Samen met Frank Linde (zijn voorganger als directeur Nikhef) ontving Bentvelsen de Physicaprijs voor hun bijdrage aan de aan de vondst van het higgsdeeltje met het ATLAS-experiment op CERN.

Tijdens zijn directeurschap ontving het instituut bij de SEP-evaluatie in 2017 een voortreffelijke beoordeling, Nikhef werd betiteld als wereldleider in deeltjes- en astrodeeltjesfysica met een uitstekende reputatie in experimentele fysica. Onder leiding van Bentvelsen wist Nikhef middelen te verwerven voor bijdrages aan internationale infrastructuur zoals KM3NeT, XENON, Auger en een testfaciliteit van de Einstein Telescoop. Ook zijn middelen verworven voor de renovatie van het Nikhef-gebouw op het Amsterdamse Science Park.

Nikhef is het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de institutenorganisatie van NWO en zes universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.

Confidental Infomation