Print deze pagina

Stan Gielen neemt afscheid van NWO

Na vier jaar trad hij terug als bestuursvoorzitter van NWO en als voorzitter van het Stichtingsbestuur van NWO-I. In een interview met hemzelf en met drie mensen die veel met hem te maken hebben, blikt hij terug op 'zijn' vier jaar bij NWO. Stan Gielen is per 1 april 2021 opgevolgd door Marcel Levi.

"De kers op de taart, ja, zo kun je het wel zeggen", betitelt Janet van der Veen de bestuursjaren van haar echtgenoot bij NWO. De taart bestond al uit een mooie carrière in de wetenschap.
Natuurkundige van huis uit, op jonge leeftijd hoogleraar biofysica om snel door te groeien naar bestuurlijke functies binnen de academische wereld. En nu eindigend, op 68-jarige leeftijd, als bestuursvoorzitter bij NWO.

"Hij is heel intelligent, werkt heel hard, heeft helder een doel voor ogen en is daardoor erg effectief", typeert Caroline Visser, vicevoorzitter van de raad van bestuur, de voorzitter met wie ze vier jaar geleden tegelijkertijd begon bij NWO. Samen kwamen zij aan het roer, terwijl de organisatie volop in transitie was. Die gedrevenheid van de voorzitter herkent Ineke Sluiter, president van de KNAW, ook. "Stan weet waar de kansen liggen en waar hij heen wil. Hij heeft veel verstand van wetenschap, in de volle breedte en diepte. Hij begrijpt gevoeligheden en overziet de belangen van anderen. Met zijn geduld en vasthoudendheid puzzelt hij dan rustig een oplossing in elkaar."

Lees het hele artikel op de NWO-website

Confidental Infomation