Print deze pagina

Noodfonds en mooie initiatieven voor Oekraïne: #AcademicsNL for Ukraine

Dankzij de geweldige inzet van veel NWO-collega's zijn de afgelopen maanden allerlei hulpinitiatieven opgezet om onder andere wetenschappers uit Oekraïne te steunen. Zo sponsorden medewerkers van NWO-instituut ASTRON en JIVE-ERIC een tweedehands ambulance voor collega's van een onderzoekssamenwerking in Oekraïne en zamelde NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen hulpgoederen in. Maar er gebeurt meer.

NWO-instituut ARCNL creëerde een gastaanstelling voor een onderzoeker die in Oekraïne ook al onderzoek deed naar EUV-plasma. De NWO-instituten CWI en ASTRON bieden eveneens gastwerkplekken aan op de speciaal daarvoor ingerichte website van AcademicTransfer. Op deze website, een samenwerkingsinitiatief onder de hashtag #AcademicsNL for Ukraine bieden Nederlandse onderzoeksinstellingen van UNL, NFU, KNAW en NWO en dus ook de NWO-instituten hulp aan in de vorm van onder andere gastaanstellingen. Onderzoekers uit Oekraïne kunnen daarop reageren.

Noodfonds steunt én stimuleert

De raad van bestuur van NWO richtte een noodfonds in van 1 miljoen euro, waaruit gastwerkplekken als deze kunnen worden gefinancierd. Het noodfonds is daarnaast bedoeld steun te bieden aan NWO-medewerkers uit Oekraïne, Rusland en Belarus, bijvoorbeeld als zij in (acute) financiële problemen komen als gevolg van de oorlog doordat ze geen toegang hebben tot hun bankrekening. Ook initiatieven van NWO-medewerkers om onderzoekers of onderzoeks­instituten in Oekraïne via crowdfunding te ondersteunen wil NWO via het noodfonds stimuleren en steunen: verdubbeling van het ingezamelde bedrag met maximaal 10 duizend euro per initiatief en maximaal 50 duizend euro totaal voor alle initiatieven samen.

Confidental Infomation