Print deze pagina

Drie NWO-instituten onder ontvangers van financiering voor wetenschappelijke infrastructuur

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert ruim 22,7 miljoen euro in projecten van zeven nationale consortia voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur. Drie van deze consortia worden geleid door NWO-instituten, te weten AMOLF, Nikhef en DIFFER.

Wetenschappelijke infrastructuur

De toewijzingen zijn in het onderzoeksprogramma Wetenschappelijke Infrastructuur: nationale consortia (WINC, voorheen bekend als NWO-Groot). Met deze investering versterkt NWO de wetenschappelijke infrastructuur, die Nederlandse kennisinstellingen beschikbaar stellen aan de onderzoeksgemeenschap. Wetenschappers uit heel Nederland werken vaak samen binnen de projecten waar de nieuwe faciliteiten gerealiseerd worden, ook met internationale partners.

SHINE: licht schijnen op processen op atomaire schaal (AMOLF)

Moderne transmissie-elektronenmicroscopen kunnen nu routinematig materialen visualiseren tot op atomair niveau. Tegelijkertijd maken recente ontwikkelingen in nanofotonica en plasmonica het mogelijk om licht binnen picoseconden bijna tot op atomaire schaal te concentreren, waardoor ongekende controle ontstaat over waar, wanneer en hoe energie in een materiaal wordt geïnjecteerd. SHINE zal licht rechtstreeks in de elektronenmicroscoop brengen om ons in staat te stellen materialen die zonne-energie omzetten op atomair niveau onder relevante bedrijfsomstandigheden te zien transformeren.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van AMOLF

Zwaartekrachtsgolven: het nieuwe venster op ons universum (Nikhef)

In 2015 detecteerden wetenschappers voor de allereerste keer zwaartekrachtsgolven. Sindsdien zijn er 90 detecties geweest, die hen nieuwe inzichten gaven in neutronensterren, zwarte gaten en de structuur van het heelal. Maar dit is nog maar het begin. Als wetenschappers echt willen begrijpen wat er in het universum gebeurt, dan moeten zij hun technologie upgraden. Met dit project gaan de onderzoekers het Virgo-observatorium verbeteren, zodat het instrument jaarlijks tien keer meer zwaartekrachtsgolven kan meten. De technologieën waar de onderzoekers aan werken zijn tegelijkertijd sleuteltechnologieën voor een nog geavanceerder observatorium: de Einstein Telescope.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Nikhef.

PLD4Energy: nieuwe materialen voor groene chemie en transport (DIFFER)

De energietransitie vereist nieuwe materialen voor het vergroenen van chemie en transport. Voor elektrolyzers en brandstofcellen zijn efficiëntere elektroden en robuustere membranen nodig. Schaarse materialen vragen om alledaagse alternatieven. PLD4Energy is een Pulsed Laser Deposition (PLD-)faciliteit voor de productie van dergelijk dunne films (membranen). Ze is speciaal afgestemd voor onderzoek naar energietoepassingen. PLD4Energy heeft de juiste in-situ diagnostiek om gecontroleerd van kleine naar grotere films te gaan. De faciliteit leent zich zowel voor fundamenteel onderzoek als voor de volgende, essentiële stap: daadwerkelijke implementatie.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van DIFFER.

Nationale samenwerkingen

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO, over de toegekende investeringen: "Met het open WINC-instrument investeert NWO in nationale samenwerkingen op het gebied van vernieuwende hoogwaardige wetenschappelijke infrastructuur. Dit is essentieel voor alle disciplines van de Nederlandse onderzoeksgemeenschap voor het doen van onderzoek van wereldklasse". 

Over het onderzoeksprogramma

NWO ontving 35 aanvragen voor het programma WINC. De aanvragen zijn door een onafhankelijke adviescommissie van wetenschappers uit verschillende disciplines beoordeeld. De commissie heeft de voorstellen beoordeeld op basis van verschillende criteria, zoals wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke impact, en bracht bij verschillende consortia een bezoek om toelichting te krijgen over de aanvraag. Zeven van de 35 projecten hebben een subsidie ontvangen. De toegekende NWO-bijdrage varieert van ongeveer 2,3 miljoen tot ruim 4,7 miljoen euro.

Meer informatie over deze investering en de andere projecten is te vinden op de website van NWO.

Confidental Infomation