Print deze pagina

Nikhef-collega's verhuizen terug naar gerenoveerd pand

“Fantastisch dat we het nieuwe Nikhef helemaal in gebruik kunnen nemen”

Een nieuwe entree, duurzame beglazing en kozijnen, grote lichtkoepels, een vernieuwde mechanische werkplaats en een prachtig atrium in de kern van het pand om elkaar te ontmoeten. Het gerenoveerde NWO-instituut Nikhef is bijna niet meer te herkennen na een grondige renovatie die tweeëneenhalf jaar duurde. De Nikhef-collega’s konden niet wachten om met zijn allen weer intrek nemen in het geheel vernieuwde pand op het Amsterdam Science Park. Op donderdag 26 oktober zetten instituutsmanger Arjen van Rijn en de projectleider namens aannemer SPIE, Arjan Arentse, hun handtekening op het officiële opleveringscontract. Hiermee gaven zij het startsein om het pand weer in gebruik te nemen en de verhuizing terug naar Nikhef in gang te zetten.

Tijdelijke huisvesting

Bij het koffieapparaat in de tijdelijke Nikhef-dependance tegenover collega-instituut AMOLF is de verhuizing het onderwerp van gesprek. Daar treffen we kort ook hoofd P&O van Nikhef, Pieter van Braam van Vloten, die met zijn afdeling al de hele renovatieperiode in de tijdelijke unit zit. Hij zegt de verbinding met elkaar te missen, vanwege de afstand en kijkt daarom uit naar de verhuizing. "Ik check regelmatig de voortgang. Formeel is het gebouw off-limits voor de medewerkers. Je moet je echt melden op de bouwplaats en krijgt een helm en een jasje voordat je naar binnen mag."
Ook Martijn van Calmthout, hoofd Communicatie Nikhef, heeft met zijn team een kantoor in de tijdelijke unit. Hij is medeverantwoordelijk voor de interne communicatie over de verhuizing. "De verhuiskratten van team Communicatie zijn al ingepakt. Maar nog niet iedereen is zover. Er moet nog veel gebeuren de komende dagen. Ik ben blij dat we terugverhuizen. Je voelt echt dat je verder van het instituut af zit. Het is leuker met elkaar in één gebouw."

Renovatie en rondje Nikhef     

Op 31 mei 2021 droeg Nikhef het gebouw over aan bouwteampartner SPIE. Toen is de renovatie gestart om het gebouw qua installaties, uitstraling en functionaliteit recht te laten doen aan het baanbrekende onderzoek dat er plaatsvindt. "Ons pand is uit 1978 en een grondige verbouwing was hoog noodzakelijk," vertelt Verhuiscoördinator/Hoofd Directiesecretariaat Eveline Schram. Samen met Martijn leidt ze de redactie van NWO-I vol trots rond door het zojuist opgeleverde Nikhef-gebouw.

Deze week zet de aannemer met zijn team de laatste puntjes op de i. Eveline laat zien dat het nieuw gebouwde atrium, het genoemde Vertex (in de fysica is dat de botsingsplek in een deeltjesversneller: de plek waar alles samenkomt) dé centrale ontmoetingsplek wordt op Nikhef. Een moderne zit-trap met uitzicht op een podium geeft mogelijkheden voor het organiseren van personeelsbijeenkomsten of een colloquium. De nieuwe koepels erboven geven de ruimte veel licht een frisse uitstraling.
"Naast een buitenterras voor het houden van kleine borrels, hebben we ook show-lab om proefjes en experimenten te laten zien en er wordt een grote bibliotheek met een leesruimte ingericht," vult Eveline aan.
Martijn laat zien dat in de Vertex ruimte vrij is gemaakt voor een zogenoemde 'Expostrip' die begin 2024 wordt geplaatst. "Wij hebben een standbouwer en ontwerper ingeschakeld die ervoor zorgen dat er een viertal eilanden komt in de vorm van een leerzame en interactieve tentoonstelling. We gaan onder meer de bollen uit het Nikhef-experiment KM3NeT tonen en er komt er een dwarsdoorsnede van de deeltjesversneller op CERN."

Verder laten Eveline en Martijn zien dat de kantoorunits geheel zijn vernieuwd met nieuwe vloeren, vers gevoegde muren, duurzaam glas en kunststof kozijnen en nieuw meubilair. Aan de wanden hangen nieuwe geluiddempende panelen, die zijn bedrukt met Nikhef-afbeeldingen van experimenten waar de betreffende afdeling aan werkt. Het centrale trappenhuis heeft ook een heel nieuwe look & feel gekregen met betere verlichting en per etage een 'ankerplaats' met een vergaderruimte en een keukenunit. "En er komen binnenkort ook zitjes om een huiskamergevoel te creëren," aldus Eveline.

Verhuizing

Over ruim een week moet iedereen over zijn. Martijn: "Gelukkig is iedereen uit de N-vleugel al in een eerdere fase verhuisd, waaronder de afdeling Mechanische Technologie (de geavanceerde werkplaatsen waar ze werken aan de instrumentatie van experimenten). Daar zijn ook enorm veel vernieuwingen doorgevoerd, zoals een nieuwe mechanische ventilatie."
De focus voor het laatste deel van de verhuizing, de H-vleugel, ligt nu op onder meer de ondersteunende afdelingen. "En de theoretische fysici," zegt Eveline. "Zij gaan nu als eerste over, want zij waren het meest afgesloten van de andere collega's, omdat ze gehuisvest waren bij onze overburen van het CWI."

Eindstreep in zicht

Nikhef houdt een strakke planning aan als het gaat om de renovatie, maar heeft niet alles in de hand. Onder meer de coronapandemie zorgde ervoor dat het oplevering nu een halfjaar later plaatsvindt dan gepland. De oplevering wordt de komende week gevierd met de Nikhef-medewerkers onder het genot van een taartje tijdens het vaste Koek&Koffiemomentje. En in december zal ook het Nikhef-kerstdiner voor het eerst plaatsvinden in de Vertex.
Martijn: "We zijn blij dat we deze datum van oplevering nu hebben gehaald. Voor de medewerkers zelf, maar ook voor de site-visit in het kader van de SEP-evaluatie (Strategy Evaluation Protocol) die van 20 tot 22 november plaatsvindt. Het laten zien van ons instituut aan de SEP-commissie wilden we heel graag in ons vernieuwde pand doen, ons nieuwe visitekaartje."
Instituutsmanager Arjen zei opgelucht te zijn over de overdracht. "Het heeft lang geduurd en nog niet alles is helemaal af, maar het is fantastisch dat we allemaal weer in ons eigen gebouw terug kunnen keren en we het nieuwe Nikhef helemaal in gebruik kunnen nemen."

[Nikhef-bericht 26 oktober 2023]
Renovatie Nikhef-gebouw op Amsterdam Science Park nadert voltooiing
Na een renovatie van tweeënhalf jaar heeft aannemer SPIE het Nikhef-gebouw op Amsterdam Science Park donderdag formeel weer overgedragen aan het NWO-instituut voor subatomaire fysica.
Lees het volledige bericht op de Nikhef-website.

Bezoek de Nikhef-website voor meer informatie.

Tekst: Melissa Vianen

Confidental Infomation