Print deze pagina

Michael Wise benoemd voor tweede termijn als SRON-directeur

NWO-I heeft Michael Wise benoemd voor een tweede termijn van vijf jaar als directeur van SRON. Tijdens zijn eerste vijf jaar leidde Wise de verhuizing van het hoofdkantoor van Utrecht naar Leiden en kwamen meerdere ruimtemissies tot wasdom.

Zo staat het Nederlandse instrument SPEXone klaar om in februari te worden gelanceerd als onderdeel van NASA's PACE klimaatsatelliet. Afgelopen augustus werd de XRISM röntgentelescoop gelanceerd met een door SRON ontwikkeld filterwiel. En rond de kerst wordt vanaf Antarctica NASA's ballontelescoop GUSTO opgelaten, waarvoor SRON de camera's heeft gemaakt.

Andere ruimtemissies hebben de afgelopen vijf jaar tijdens hun opstartfase vleugels gekregen. Zo kreeg de Nederlandse bijdrage voor zwaartekrachtdetector LISA een NWO roadmapsubsidie en doorliep ESA's röntgentelescoop Athena de benodigde hervormingen. Voor exoplaneetjager PLATO heeft SRON een nieuwe ruimtesimulator gebouwd.

Nieuwe termijn

Wise kijkt uit naar zijn aanstaande nieuwe termijn: "Er liggen veel prachtige kansen in het verschiet. Ten eerste verhuist de afdeling Groningen binnen de Zernikecampus naar een splinternieuw gebouw. En we verwachten de lancering van een aantal missies, waaronder de exoplaneettelescopen PLATO en ARIEL en aardobservatiesatellieten, zoals PACE. Zoals altijd zijn we ook al bezig met wat erna komt en met een aantal nieuwe mogelijke missies in ontwikkeling. Tegelijkertijd gaan we wetenschap bedrijven met de data vanuit de huidige en binnenkort gelanceerde missies".

Enthousiasme

NWO-voorzitter Marcel Levi: "Ik ben heel blij dat Michael Wise zich ook de komende vijf jaar met de hem bekende flair, energie en enthousiasme bereid is om SRON te blijven leiden. De afgelopen jaren brachten veel veranderingen met zich mee en daar heeft hij SRON op uitstekende wijze doorheen geloodst. Het bestuur van NWO-I heeft er alle vertrouwen in dat hij de nieuwe uitdagingen van de komende jaren op net zo'n wijze het hoofd zal weten te bieden".

Confidental Infomation