Print deze pagina

Femke Tabak nieuwe instituutsmanager NSCR

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) verwelkomt Femke Tabak per 1 maart als nieuwe instituutsmanager.
Femke komt van het Nijmeegse magneten- en laserlab HFML-FELIX, waar ze nu nog als managing director werkt. Daarvoor deed ze ervaring op met wetenschapsbeleid en financiering bij NWO in het domein Exacte en Natuurwetenschappen en bij het bureau raad van bestuur.

Femke begon haar carrière in de wetenschap met een studie natuurkunde. Na haar promotieonderzoek werkte ze enkele jaren bij een startup. Zes jaar geleden maakte ze de overstap naar NWO-D, waar ze aan de slag ging met wetenschapsbeleid en -financiering binnen het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) in de discipline Chemie & Natuurkunde.
Al snel werden haar werkzaamheden domeinoverstijgend. "Ik heb veel geleerd van de samenwerking met collega's uit de sociale wetenschappen en hun perspectief op innovatie", vertelt Femke. "Bijvoorbeeld het nadrukkelijk 'aan de voorkant' betrekken van alle relevante disciplines bij het opzetten van het onderzoeksplan en het concreet formuleren van mogelijke uitkomsten in termen van veranderingen: als de resultaten van dit onderzoek gebruikt worden, wat doen betrokkenen dan anders dan eerst?"

Na een aantal jaar bij NWO voelde Femke de behoefte om weer dichter bij de uitvoering van wetenschap te staan. Ze begon als managing director bij HFML-FELIX (High Field Magnet Laboratory en Free-Electron Lasers for Infrared eXperiment), een internationale onderzoeksfaciliteit in Nijmegen die onderzoek doet naar (nieuwe) materialen en hun eigenschappen.

Met veel enthousiasme gaat Femke nu aan de slag bij het NSCR: “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met collega’s uit een heel ander wetenschapsgebied dan waarin ik zelf ben opgeleid. Het spreekt me enorm aan om bij te kunnen dragen aan een instituut waar zowel fundamenteel als toegepast onderzoek wordt uitgevoerd dat zó relevant is voor maatschappij en het beleid.”

NSCR-directeur Beate Völker: "Wij zijn zeer verheugd over de komst van Femke. Ze is de ideale match en haar ruime ervaring en ambities passen precies bij wat het NSCR nodig heeft. Ook persoonlijk kijk ik uit naar de samenwerking met haar".

Persoonlijk

Femke woont samen met haar man en twee kinderen (7 en 8 jaar) in Maarn, op de Utrechtse Heuvelrug. "Vanuit huis ben ik bijna direct in het bos en daar ben ik dan ook regelmatig te vinden. Ik sport graag, de laatste jaren voornamelijk (cross)triatlon, ideaal voor mensen die veel dingen leuk vinden."

Confidental Infomation