Print deze pagina

Gerenoveerd Nikhef feestelijk heropend: 'Een verbindend gebouw'

NWO-bestuursvoorzitter Marcel Levi heeft donderdagmiddag in Amsterdam het gerenoveerde hoofdgebouw van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef officieel heropend.

Het Nikhef-gebouw, zei hij, vormt een verbindend element in de Nederlandse deeltjesfysica. "Een verbinding tussen de internationale en nationale wetenschapswereld, tussen fundamenteel en toegepast onderzoek en tussen de allerkleinste en allergrootste eenheden in ons universum", aldus Levi donderdag.

De NWO-voorzitter deed voor de officiële openingshandeling eigenhandig een live deeltjesexperiment op het podium in het nieuwe atrium van het gebouw. Toen een kosmisch deeltje hoorbaar de detector trof, begon een videoshow die de heropening visueel inluidde.

De spectaculaire opening werd meebeleefd door honderden Nikhef-medewerkers en genodigden, in de colloquiumzaal en op de imposante houten zittrap van het nieuwe atrium, de Vertex.

De naam van de ruimte benadrukt het aspect van ontmoeting; in de deeltjesfysica is de vertex de plaats waar deeltjes met elkaar wisselwerken. In een deel van de Vertex is voor bezoekers en gasten een permanente expositie ingericht over deeltjes- en astrodeeltjesfysica en het Nikhef-onderzoek op dat terrein.

Voorafgaand aan de openingshandeling spraken wetenschappers en technici van Nikhef en universitaire partners over Nikhef als instituut en partnerschap. Nikhef-directeur Stan Bentvelsen zei blij te zijn met de manier waarop de Nikhef-gemeenschap het gebouw al meteen heeft omarmd.

De renovatie van de Nikhef-gebouwen begon na jaren van voorbereiding in maart 2021. Installaties, functionaliteit en de uitstraling van het instituut zijn vernieuwd en verbeterd en de entree van het instituut is verplaatst naar de voorzijde van Amsterdam Science Park, veel zichtbaarder vanaf het UvA-complex aan de overkant.

Het ontwerp voor het hernieuwde gebouw is gemaakt door een team van JHK Architecten (ontwerp), Deerns (engineering) en Aronsohn (constructie). De werkzaamheden zijn uitgevoerd door bouwbedrijf SPIE.

Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Institutenorganisatie van NWO en zes Nederlandse universiteiten. Bij Nikhef werken meer dan driehonderd wetenschappers en technici samen op het gebied van onderzoek naar de elementaire bouwstenen van het universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.

Meer informatie

Op de Nikhef-website vind je foto’s en de video die werd afgespeeld, direct na de openingshandeling.

Confidental Infomation