Neurodiversiteit op de werkvloer: tien lunch take-aways
Op dinsdag 18 juni van 12.00 tot 13.00 uur vond de online lunchlezing "Neurodiversity at Work" plaats voor medewerkers van NWO/NWO-I, georganiseerd in het kader van Neurodiversity Pride Day op 16 juni. Deze lezing richtte zich op ervaringen met neurodiversiteit op de werkvloer en gaf praktische tips om de werkvloer meer neuro-inclusief te maken. In dit artikel delen we 10 belangrijke lessen uit de lezing.
Nog even over de terminologie: Neurodiversiteit gaat over onze hersenen en wijst erop dat deze verschillen van persoon tot persoon. Dat maakt deel uit van de menselijke variatie. 20% van ons denkt anders dan gemiddeld. Dat noemen we neurodivergent. Het is een parapluterm die allerlei vormen van anders gestructureerde hersenen. Het omvat diagnoses zoals autisme, ADHD en dyslexie.
Na een korte introductie op dit thema vertelde Arnout Nederpelt, Chief Ambassador van Atypical bij ASML, over hoe Atypical werkt en bijdraagt aan een meer neuro-inclusieve organisatie. Daarna vertelde NWO-D collega Katalin Clarijs over haar ervaringen met ADHD en werken bij NWO.
Tien take-aways
Tijdens de lezing regende het tips en suggesties voor het omgaan met neurodiversiteit op de werkvloer. Hieronder volgen 10 belangrijke lessen van de lunchlezing:
- Zorg voor een veilige, inclusieve omgeving zodat iedereen zich kan uiten. Neurodivergente personen zijn van jongs af aan geneigd zich aan te passen. Dit kost veel energie. Creëer als leidinggevende veilige omgevingen, stel jezelf kwetsbaar op, zodat behoeften kunnen worden geuit.
- Vraag en luister: Neurodivergente mensen weten vaak zelf het beste wat ze nodig hebben, dus vraag daarnaar en luister goed. Zeg 'Ja en' in plaats van 'Ja maar' of 'Nee' wanneer iemand diens behoeften uit. Experimenteer samen en ontdek wat werkt.
- Ook binnen neurodivergentie is diversiteit. Zelfs bij dezelfde diagnose, zoals ADHD, uit het zich per gender en zelfs per persoon anders en kunnen daardoor ook de behoeften op de werkvloer verschillen. Neem die variatie serieus.
- Don’t judge a fish by its ability to climb a ladder: “Beoordeel een vis niet op zijn vermogen een ladder te beklimmen” is een veelgehoorde uitdrukking bij neurodiversiteit. Beoordeel een neurodivergent persoon niet als een mislukte neurotypische persoon, maar als de goed functionerende neurodivergente persoon die diegene is.
- Inclusie is geen aanpassing: verwar inclusie niet met aanpassing. Inclusie gaat om gehoor geven aan verschillende behoeften, niet om aanpassing van een minderheid aan de meerderheid. Daarin heeft de meerderheid dus ook een verantwoordelijkheid.
- Maak neuro-inclusief werken de norm. Creëer werkomgevingen die al inclusief zijn van zichzelf. Schrijf bijvoorbeeld standaard richtlijnen met input van neurodivergente mensen en betrek het medewerkersnetwerk van NWO/NWO-I.
- Heb aandacht voor de sterke punten van neurodivergente mensen, en verdeel taken in het team op basis van die sterke punten van iedereen. Dit vergt een nieuwe manier van denken en werken.
- Focus tijdens beoordelingsgesprekken op ontwikkeling. Hamer niet op verandering van eigenschappen die specifiek horen bij neurodivergentie en diens zwakke punten, maar op de ontwikkeling van sterke punten. Bied daar bijvoorbeeld training voor aan, aan leidinggevenden.
- Ambassadeurs en medewerkersnetwerken zoals Atypical of de Neurodiversiteit ERG bij NWO/NWO-I kunnen daarbij helpen:
- Ambassadeurs (voor bijv. dyslexie, ADHD, autisme) kunnen ook de rol van vertrouwenspersoon op zich nemen, zodat ook neurodivergente personen zich vrij voelen om open te zijn.
- Netwerken kunnen bijdragen aan bewustwording, openheid en (neuro-)inclusief beleid.
- Niet iedereen weet al van zichzelf dat die neurodivergent is. Openheid, (neuro-)inclusief beleid en bewustwording kunnen hen helpen hun neurodivergentie te ontdekken en beter met hun sterke punten en uitdagingen om te gaan. Ga echter niet zelf diagnosticeren; dat is voor psychologen.
Medewerkersnetwerk neurodiversiteit
Recent opgericht binnen NWO-I en NWO, nodigt de Employee Resource Group (ERG) Neurodiversiteit medewerkers uit om deel te nemen aan dit medewerkersnetwerk. De missie van deze ERG is tweeledig: het cultiveren van een ondersteunend netwerk onder collega's en het vergroten van het bewustzijn met bijvoorbeeld workshops en lezingen, allemaal met als ultiem doel het bevorderen van een meer neuro-inclusieve omgeving binnen NWO-I/NWO. Kijk op de NWO-I website voor meer informatie.
Contact en vragen
Heb je vragen over dit netwerk, of wil je je aansluiten? Neem dan contact op met Judith Kreukels, adviseur diversiteit, inclusie & gelijkheid via j.kreukels@nwo-i.nl.