Print deze pagina

Jorgen D'Hondt benoemd tot directeur Nikhef

Prof. dr. Jorgen D'Hondt is benoemd tot directeur van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Hij volgt de huidige directeur prof. dr. Stan Bentvelsen op, wiens tweede termijn eind dit jaar afloopt.

Het Stichtingsbestuur van NWO-I heeft besloten tot de benoeming van Jorgen D’Hondt. Dit met instemming van het Nikhef-bestuur en na een positief advies van de Nikhef-ondernemingsraad. D'Hondt is benoemd voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid van één herbenoeming voor eenzelfde periode. Op dit moment is D'Hondt hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel.

Internationaal gerenommeerd wetenschapper

"De keuze voor D'Hondt is gebaseerd op zijn brede deskundigheid als internationaal gerenommeerd wetenschapper. Hij is een ervaren instituutsdirecteur en heeft een uitgebreide staat van dienst in internationale samenwerking, voor Nikhef uiteraard van cruciaal belang. We zien in hem een inspirerende leider die samen met de collega's bij Nikhef de langetermijnstrategie voor Nikhef verder gaat ontwikkelen om excellente wetenschap nu en in de toekomst mogelijk te maken", aldus Marcel Levi, voorzitter van het Stichtingsbestuur van NWO-I.

Bouwen aan een sterk partnerschap

Nikhef is voor D'Hondt geen onbekende: "In verschillende functies had ik het voorrecht om Nikhef te leren kennen als een voorbeeldinstituut in internationale context. Steeds was ik onder de indruk van Nikhefs capaciteit en zin voor innovatie, de ambitie om een ​​inclusieve en dynamische onderzoeksomgeving te creëren, en in het bijzonder de grote maatschappelijke impact van het instituut".

Hij verheugt zich op de aanstelling en kijkt uit naar de toekomst: "Nikhef ontwikkelde een uitmuntend onderzoeksprogramma met unieke kansen voor baanbrekend werk in het komende decennium. Als nieuwe Nikhef-directeur zal ik de visie aanhouden dat ook in de toekomst vooruitgang in deeltjes- en astrodeeltjesfysica nauw verbonden is met technologische innovaties om het onzichtbare zichtbaar te maken".

"Terwijl ik met trots terugblik op mijn periode in Brussel ben ik bijzonder enthousiast om samen met alle wetenschappelijke, technologische en organisatorische talenten in een sterk partnerschap te bouwen aan een impactvolle en duurzame toekomst voor Nikhef. Let’s build the future together."

Achtergrond D'Hondt

D'Hondt promoveerde in 2003 aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en is sinds 2011 VUB-directeur van het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën (IIHE) in Brussel.
Zijn loopbaan begon met onderzoek naar de eigenschappen van het W-boson met de voormalige LEP-versneller (Large Electron-Positron Collider) op CERN. Vervolgens richtte hij zich op de bouw van de CMS-detector voor de nieuwe LHC-versneller (Large Hadron Collider) en ging hij aan de slag met onderzoek naar top quarks, de zwaarste elementaire deeltjes die we kennen. Tegenwoordig ontwikkelt hij technieken om de koppeling tussen charmquarks en higgsdeeltjes te ontdekken. In de periode tussen 2014 en 2017 was hij voorzitter van de raad van de internationale CMS-samenwerking.

Van 2018 tot 2020 was D'Hondt voorzitter van het European Committee for Future Accelerators (ECFA) en speelde hij een vooraanstaande rol in het actualiseren van de Europese strategie voor deeltjesfysica. Hij is regelmatig lid van adviesraden, is te gast op vooraanstaande conferenties en draagt actief bij aan talloze onderwijs- en outreachactiviteiten.

Meer informatie over Nikhef

Voor meer informatie over NWO-instituut Nikhef kijk je op de Nikhef-website


Gezamenlijk bericht van NWO-I en Nikhef

Confidental Infomation