Print deze pagina

HFML-FELIX gaat verder als NWO-instituut binnen nationaal samenwerkingsverband

Laser- en magnetenlab HFML-FELIX, wereldwijd bekend als unieke onderzoeksfaciliteit, gaat verder binnen een groot nationaal samenwerkingsverband, bestaande uit de Radboud Universiteit, NWO en zes andere Nederlandse universiteiten.
HFML-FELIX wordt in die hoedanigheid vanaf 1 januari 2025 als NWO-instituut onderdeel van de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten NWO-I.

Sterk nationaal onderzoeksprogramma

Dit betekent dat HFML-FELIX de komende tien jaar verzekerd is van structurele financiering. Gezamenlijk zal worden gewerkt aan een sterk nationaal onderzoeksprogramma, waarmee het lab een belangrijke bijdrage kan blijven leveren aan wetenschappelijke vooruitgang en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Ondertekening samenwerking op 20 december 2024

Om met elkaar bij stil te staan bij de nieuwe samenwerking vindt op 20 december om 13.00 uur bij HFML-FELIX in Nijmegen een officieel ondertekeningsmoment plaats. Daarbij zijn NWO, de Radboud Universiteit en de zes andere universitaire partners aanwezig.

Over HFML-FELIX: magneten en lasers

Bij HFML-FELIX wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar de eigenschappen en het gedrag van (nieuwe) materialen en moleculen. Dit lukt door ze bloot te stellen aan extreme omstandigheden, waaronder zeer hoge magneetvelden en krachtige vrije elektronen lasers. Het is de enige plek ter wereld waar deze twee technieken ook nog eens met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Daarmee draagt HFML-FELIX bij aan belangrijke onderzoeksvelden, waaronder de materiaalkunde, geneeskunde en astronomie. Bijvoorbeeld met onderzoek naar het vroeg detecteren van ziektes, de samenstelling van atmosferen rond planeten of het vinden van nieuwe materialen met veelbelovende eigenschappen, zoals grafeen. Ook wordt gewerkt aan innovaties die nodig zijn voor de energietransitie.

Een wetenschappelijke parel aan de Waal

Huidig directeur bij HFML-FELIX Britta Redlich heeft de afgelopen jaren veel werk verricht om de totstandkoming van deze samenwerking in goede banen te leiden. "Het is prachtig om te zien hoe de hier ontwikkelde, unieke technologie al heeft bijgedragen aan wetenschappelijke doorbraken en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken", zegt Redlich. "We zijn enorm blij dat we dit met onze nieuwe partners kunnen voortzetten. Dankzij deze samenwerking kunnen we een nationaal afgestemde, langetermijnstrategie maken, waarmee we ook internationaal sterk staan."

Krachten bundelen

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO: "Het past in de missie van NWO om unieke, grote wetenschappelijke infrastructuren die van belang zijn voor het hele nationale onderzoeksveld te steunen. Het is dan ook geweldig om samen met de universitaire partners de krachten te bundelen en van HFML-FELIX een instituut te maken. Hiermee trekken we onderzoekers uit binnen- en buitenland aan om samen grensverleggend onderzoek uit te voeren dat essentieel is voor het beantwoorden van nieuwe kennisvragen".

Rector Magnificus van de Radboud Universiteit José Sanders: "Dankzij de samenwerking tussen de zeven betrokken universiteiten en NWO kan HFML-FELIX in Nijmegen duurzaam van betekenis zijn voor fundamenteel onderzoek en innovatie".

De Radboud Universiteit, Technische Universiteit Delft, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen en NWO kijken ernaar uit om als partners samen te werken aan de toekomst van dit bijzondere onderzoeksinstituut.

 

Confidental Infomation