Print deze pagina

Update - Bureau NWO-I onbereikbaar door hack NWO

Het netwerk van NWO, waarvan ook bureau NWO-I gebruikmaakt, is voorlopig niet benaderbaar. De NWO-servers zijn zaterdag 13 februari 2021 gehackt. Bureau NWO-I is daardoor onbereikbaar. De negen NWO-instituten zijn niet geraakt door de hack en werken gewoon door.

Update 24 februari: Interne documenten gelekt, NWO gaat niet in op eisen hackers

Op 13 februari jl. heeft de hackersgroep DoppelPaymer zich toegang verschaft tot het netwerk van NWO. NWO gaat als onderdeel van de Nederlandse Rijksoverheid op principiële gronden niet in op de eisen van criminelen. DoppelPaymer is daarom op 24 februari begonnen met het op het dark web lekken van interne NWO-documenten uit de afgelopen jaren.

Hoewel NWO het ten zeerste betreurt dat nu gegevens van de eigen medewerkers ongeautoriseerd openbaar gemaakt worden, verandert dat niets aan deze keuze om niet in te gaan op de eisen van de hackers. Dat houdt in dat mogelijk binnenkort opnieuw gestolen bestanden openbaar zullen worden gemaakt.

Intussen levert bureau NWO-I, de institutenorganisatie van NWO, maximale inspanningen om de medewerkers van NWO-I (medewerkers van de NWO-instituten, medewerkers van de BUW en bureau NWO-I) zo goed en volledig mogelijk te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. NWO is druk doende het netwerk op eigen kracht te herstellen. Het netwerk is naar verwachting over enkele weken weer bruikbaar en zal in de weken erna weer volledig operationeel worden gemaakt.

Bereikbaar via website NWO

Naast onbereikbare data zijn ook alle applicaties op het netwerk van NWO momenteel ontoegankelijk. Dat betekent onder meer dat de mailadressen van bureau NWO-I niet benaderbaar zijn. Ook officesoftware is niet te gebruiken, waaronder Outlook. Bureau NWO-I is telefonisch net zo min bereikbaar. Het algemene telefoonnummer wordt wel omgeleid en zo mogelijk opgenomen, maar op dit moment kunnen mensen buiten NWO-I voor informatie en het stellen van vragen terecht op de website van NWO. Daar bevindt zich een speciaal ingericht webformulier, ook voor vragen aan en/of over bureau NWO-I. De websites van zowel NWO als NWO-I zijn niet aangetast door de hack.

Bureau NWO-I doet er alles aan om de essentiële dienstverlening aan haar negen onderzoeksinstituten door te laten gaan. Bij NWO is alles er intussen op gericht om het probleem in het netwerk zo snel mogelijk te verhelpen. Het is helaas niet te zeggen hoelang deze situatie gaat duren.

Meer informatie

Alle informatie over de hack, een FAQ en een vragenformulier vindt u op de website van NWO

Confidental Infomation