Print deze pagina

Jessica Dempsey benoemd tot directeur van ASTRON

Het Stichtingsbestuur van NWO-I heeft prof. dr. Jessica Dempsey per 1 mei 2022 benoemd tot directeur van ASTRON, het Nederlandse Instituut voor Radioastronomie. De benoeming is het resultaat van een internationale wervingscampagne.
"De keuze voor Dempsey is gebaseerd op haar brede deskundigheid en bewezen staat van dienst in de drie belangrijkste vakgebieden van ASTRON: astronomie, radioastronomische instrumentatie en observatoriumoperaties", aldus prof. dr. Marcel Levi, voorzitter van het Stichtingsbestuur van NWO-I.
"Zij is een internationaal gerenommeerde wetenschapper en heeft met succes leiding gegeven aan een astronomisch instituut in een complexe internationale context met vele partners, en zij is zeer actief betrokken bij het verwezenlijken van kansen voor meer inclusie, gelijkheid en diversiteit."

Dempsey is gespecialiseerd in radio-interferometrie en is momenteel werkzaam als adjunct-directeur van het East Asian Observatory op Hawaï (VS). Daar heeft zij internationale partnerschappen tot stand gebracht en de financieringsmogelijkheden voor de James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) uitgebreid. Haar wetenschappelijke focus ligt op het in kaart brengen van de verschillende moleculen op radiogolflengten in het melkwegstelsel.

"Het is een buitengewone eer om met het toegewijde en zeer getalenteerde team van ASTRON samen te mogen werken. Het voelt een beetje als thuiskomen, omdat ik meer dan tien jaar heb gewerkt bij de JCMT, die door Nederlanders is gebouwd en in die tijd grotendeels door hen werd bestuurd. ASTRON en de Nederlandse astronomische gemeenschap als geheel vervullen wereldwijd een voortrekkersrol in vele baanbrekende astronomische ontwikkelingen. Voor ASTRON en voor Nederland liggen er de komende tien jaar nog veel meer mogelijkheden en nieuw, grensverleggend onderzoek in het verschiet. Ik vind het geweldig om deel uit te maken van dat avontuur", zegt Dempsey.

De nieuwe directeur zet zich enthousiast in om meer diversiteit, gelijkheid en kansen te creëren op alle niveaus in het astronomische vakgebied. Zij maakt zich sterk om meisjes meer vooruitzichten te bieden om in de toekomst leiderschapsposities te bekleden binnen de wetenschap en technologie. Dempsey werkte als eerste Australische vrouwelijke wetenschapper op de geografische Zuidpool, waar ze gedurende vijf zomers instrumenten bouwde om op locatie te testen. Ook bouwde zij een robottelescoop. In 2005 overwinterde Dempsey op het Zuidpool onderzoeksstation voor het zogeheten Arcminute Cosmology Bolometer Array Receiver cosmic microwave background (ACBAR CMB) experiment. Daarnaast was zij lid van het Event Horizon Telescope-team dat voor het eerst een beeld van een zwart gat vastlegde en hiervoor de Breakthrough-prijs voor de ontving.

Bron: ASTRON-website

Confidental Infomation