Print deze pagina

NWO-I Bestuursverslag en Jaarrekening 2022 online

Het jaar 2022 was weer een succesvol jaar voor de NWO-instituten. De ontwikkeling van zeer grote onderzoeksinfrastructuur, die zij beheren, was volop in beweging. Zo ontving Nikhef een grote bijdrage uit het Nationaal Groeifonds voor de verdere ontwikkeling van de Einstein Telescope, werkt ASTRON aan een volgende upgrade van 's werelds grootste radiotelescoop LOFAR en zet DIFFER in op een nieuwe nationale infrastructuur voor materialen voor energieonderzoek.

Daarnaast dienden SRON en Nikhef samen een voorstel in bij de Roadmap Grote Wetenschappelijke Infrastructuur (die begin 2023 werd gehonoreerd) om als belangrijke partner deel te nemen aan ESA/NASA's LISA-missie, de eerste ruimtedetector voor zwaartekrachtsgolven. Tenslotte is in 2022 de eerste van de drie nieuwe schepen voor NIOZ, de Adriaen Coenen, te water gelaten.

Maar er waren keerzijdes in 2022. Zo brak in februari de oorlog in Oekraïne uit, wat impact had op onze instituten. Dit was echter niets in vergelijking met het leed dat collega-onderzoekers in Oekraïne moesten doorstaan en dat problematisch was voor collega-onderzoekers uit Rusland en Wit-Rusland.

Als NWO-bestuur werd er snel gereageerd door het instellen van een noodfonds voor gevluchte onderzoekers. Enkelen van hen hebben de weg naar onze instituten gevonden, zijn daar gastvrij ontvangen en hebben zo goed en kwaad als het kon hun onderzoek voortgezet.

Op het gebied van wetenschapsbeleid zijn in 2022 stappen vooruit gezet. Zo zette NWO-I als een van de eersten in Nederland een volledig implementatieplan voor Erkennen en Waarderen op, om dit in 2023 uit te rollen. De Permanente Commissie Nationale Instituten (PCNI) bracht begin 2022 haar advies uit en op basis daarvan is samen met de KNAW en vervolgens met vrijwel alle kennisinstellingen in Nederland het Klimaatinitiatief Nederland (KIN) gestart.

Je vindt het bestuursverslag en de jaarrekening 2022 hier.

Confidental Infomation