NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2018/09/05/nederlandse-technologie-voor-directe-waarneming-exoplaneten-getest-in-de-ruimte/

Geprint op :
23 augustus 2019
22:51:09

Alles20192018

Nederlandse technologie voor directe waarneming exoplaneten getest in de ruimte

In de nacht van 25 op 26 augustus is in het Canadese Timmins een ballon gelanceerd naar 37 kilometer hoogte met aan boord Nederlandse technologie om in de toekomst exoplaneten direct in beeld te krijgen. De zogeheten coronagraaf maakt deel uit van het sterrenkundige HiCIBaS-instrument. De testmissie had een lanceervenster van drie weken en kon aan het einde van deze periode eindelijk vliegen, na aanhoudende harde wind.

Lees verder

Ruis in het bioritme

Biologische klokken reageren verschillend op lichtfluctuaties

Wie ooit een jetlag heeft gehad, kent de kracht van de biologische klok. Alle organismen, van mensen tot de kleinste bacteriën, hebben een ingebouwd systeem dat ze vertelt of het tijd is om te rusten of juist actief te worden. De meeste biologische klokken 'tikken' autonoom, maar sommige bacteriën zijn afhankelijk van licht om dagelijks hun klok gelijk te laten lopen. Onderzoekers van AMOLF en de Universiteit van Michigan hebben nu met wiskundige berekeningen aangetoond dat een autonome klok veel minder last heeft van ruis, zoals fluctuaties in het zonlicht door wolken. De resultaten van het onderzoek verschenen online op 14 augustus 2018 in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.

Lees verder

De Young eScientist Award 2018

Win 50.000 euro aan eScience expertise voor jouw vernieuwende onderzoeksidee! De grote maatschappelijke vraagstukken van de komende jaren zoals klimaatverandering, verstedelijking, bevolkingsgroei en schaarste van natuurlijke grondstoffen, vragen om wetenschappelijke en technologische innovatie. Wetenschappers worden steeds meer afhankelijk van de ICT-expertise die nodig is om een antwoord te vinden op deze onderzoeksvraagstukken. Het eScience Center werkt samen met wetenschappers om digitale technologie en software in te zetten voor hun onderzoek. Het eScience Center reikt 50.000 euro aan expertise uit aan een vernieuwend eScience idee. Samen met experts van het eScience Center zet jij jouw idee om in een project. De Young eScientist Award wordt uitgereikt tijdens de IEEE eScience Conference in Amsterdam op 31 oktober 2018. Er zullen drie genomineerden uitgenodigd worden om tijdens het diner het onderzoeksvoorstel te pitchen, waarna de winnaar wordt aangekondigd. Dien jouw idee in vóór…

Lees verder

Webpagina over portfolio-evaluatie

Er is een webpagina gemaakt over de portfolio-evaluatie. De KNAW heeft een vergelijkbare pagina. Hier staan de opdracht, de werkwijze, de leden van de commissie plus relevante documenten (visie op institutenstelsel, governance en documentatie per instituut).

Lees verder

NWO werkt aan gendergelijkheid

NWO voert een diversiteitsbeleid met nadruk op gendergelijkheid. Een concreet voorbeeld is de ondertekening van Gender Equality Plans door vier NWO-instituten tijdens Physics@Veldhoven 22 januari 2018. De plannen beschrijven duidelijke acties en mijlpalen en de eerste resultaten zijn zichtbaar.

Lees verder

ASTRON zet eerste stap naar Science Data Centre

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, zet een belangrijke stap naar de vestiging van zijn Science Data Centre. Data scientists gaan zich in dit Center onder meer bezighouden met datawetenschap voor de Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld die in West-Australië en Zuid-Afrika wordt gebouwd en waar ASTRON een leidende rol in heeft.

Lees verder

Martijn van Calmthout nieuw hoofd communicatie Nikhef

Wetenschapsjournalist en schrijver Martijn van Calmthout wordt met ingang van 1 september hoofd Communicatie van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Met zijn komst versterkt Nikhef zijn bestaande communicatieteam. Van Calmthout wil zich richten op het breder bekend maken van Nikhef's hoog aangeschreven onderzoek naar de fundamenten van het universum.

Lees verder

Amsterdamse natuurkundigen vangen licht in het oog van de storm

In het midden van een orkaan is het rustig; zonder orkaan geen oog, zonder oog geen orkaan.
Maar niet alleen orkanen hebben een oog blijkt nu. Natuurkundigen van onderzoeksinstituut AMOLF en de Universiteit van Amsterdam hebben namelijk licht gevangen in het oog van een lichtwervel. "Het licht kan alle kanten op, maar doet dat niet", aldus onderzoeker Hugo Doeleman. Het onderzoek verscheen 4 juni in toptijdschrift Nature Photonics.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 van 4