NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2018/06/07/van-zee-egel-tot-zonnecel/

Geprint op :
24 augustus 2019
06:45:25

Alles20192018

Van zee-egel tot zonnecel

Onderzoekers van AMOLF hebben een manier gevonden om structuren van kalk, zoals een zee-egelskelet, geschikt te maken voor gebruik in elektronica. Daarvoor passen ze de samenstelling aan zodat het materiaal een halfgeleider wordt, maar wel zijn vorm behoudt. Zonnecellen worden hiermee efficiënter en stabieler. Op 4 juni verschijnt dit onderzoek in het tijdschrift Nature Chemistry.

Lees verder

Verhuizing ruimteonderzoeksinstituut SRON naar Zuid-Holland officieel

Met een handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst hebben de Universiteit Leiden, TU Delft, ruimteonderzoeksinstituut SRON en NWO op 31 mei de verhuizing bekrachtigd van SRON-Utrecht naar Zuid-Holland. De hoofdvestiging van het ruimteonderzoeksinstituut komt in 2021 op de Science Campus van de Universiteit Leiden.

Lees verder

NWO Utrecht verhuist in 2019 naar nieuwe locatie

Op woensdag 9 mei tekende de raad van bestuur het huurcontract voor een ander pand voor NWO Utrecht. Begin 2019 is het zover: een locatie met meer werkplekken, ook voor flexwerkers uit Den Haag; een groter en professioneler vergadercentrum en een duurzame inrichting. Het pand met de naam Nova Zembla ligt aan de Winthontlaan 2 in Utrecht, op steenworp afstand van de A12 en vlakbij de halte van de sneltram.

Lees verder

Ruimtetelescoop SPICA onder leiding van SRON naar laatste selectieronde

De infrarood-ruimtetelescoop SPICA is doorgedrongen tot de laatste selectieronde voor een middelgrote missie (M5) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het SPICA-consortium en ESA gaan het voorstel, dat onder leiding van SRON is ingediend in samenwerking met Japan (JAXA), nu volledig uitwerken. Bij een definitieve selectie uit de laatste drie kandidaten, verwacht in 2021, gaat SPICA de ontstaansgeschiedenis en evolutie van sterrenstelsels in kaart brengen, van tien miljard jaar geleden tot nu. Sterrenkundigen kijken met de telescoop straks ook naar de condities voor de geboorte van planeetsystemen die lijken op ons eigen zonnestelsel.

Lees verder

Een microscopisch kleine rotonde voor licht

AMOLF ontwikkelt een optische circulator zonder magneten
Circulatoren zijn belangrijke componenten in communicatietechnologie. De unieke manier waarop ze lichtsignalen rondleiden wordt doorgaans mogelijk gemaakt door magneten. Dit principe is echter te groot voor toepassing op optische chips. Wetenschappers van AMOLF en de Universiteit van Texas vonden de oplossing in een trillende glazen ring die een wisselwerking aangaat met licht. Deze circulator is kleiner dan de diameter van een haar en stuurt lichtsignalen op een optische chip in de gewenste richting, zónder magneten. De onderzoekers publiceren hun werk in Nature Communications op 4 mei 2018.

Lees verder

NWO-instituten trots op toekenningen: forse subsidies voor hoge magneetvelden faciliteit HFML-FELIX, neutrinotelescoop KM3NeT en ruimtetelescoop Athena

Op 12 april heeft het bestuur van NWO in totaal tien aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 138 miljoen euro. Minister Van Engelshoven reikte de tien Roadmap-certificaten uit op het Science Park in Utrecht. Twee van de gehonoreerde aanvragen worden uitgevoerd door de NWO-instituten Nikhef, NIOZ en SRON. Daarnaast heeft hoge magneetvelden faciliteit HFML-FELIX, een samenwerkingsverband tussen de RU en NWO-I, een toekenning gekregen. De middelen voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur maken de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling.

Lees verder

Kansrijke mutaties zijn te voorspellen

Omdat evolutie drijft op toeval, lijkt het voorspellen ervan onmogelijk. Toch is het biofysici van AMOLF en het ESPCI in Parijs gelukt om met een model voorspellingen te doen over de evolutie van een groep eiwitten in een E. Coli-bacterie. "Wanneer welk gen muteert, is willekeurig, maar we kunnen wél voorspellen welke volgorde van mutaties kansrijk is, en bij welke mutatievolgorde de evolutie van een organisme stagneert," vertelt groepsleider Sander Tans, die met zijn collega's deze nieuwe resultaten 13 april heeft gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.

Lees verder

Definitief akkoord over cao 2018-2019

Het salaris gaat dit jaar omhoog met 2 en in 2019 met 2,4 procent, en het wordt mogelijk om de werktijd tijdelijk te verminderen. Dat staat in het definitieve akkoord over de cao-onderzoeksinstellingen 2018-2019.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 van 4