NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2018/03/08/gestreste-bacterie-neemt-zichzelf-de-maat/

Geprint op :
9 december 2018
21:19:15

Alles201820172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Groeiende E. coli markeert voortdurend waar-ie kan delen als de stress voorbij is

"Naar de groei en deling van E. coli wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan, maar dat gebeurt meestal onder ideale laboratoriumcondities", vertelt Martijn Wehrens, promovendus in de groep van Sander Tans op AMOLF. "De echte wereld is natuurlijk niet ideaal, maar bevat allerlei stressfactoren. Hoge temperaturen, antibiotica of gebrek aan voedsel kunnen ervoor zorgen dat E. coli anders groeit dan onder ideale omstandigheden." Slierten Normaal verdubbelt E. coli voorafgaand aan de celdeling in ongeveer een uur zijn lengte. Dan verschijnt er een ringvormige eiwitstructuur op de celwand die zorgt dat de bacterie zich netjes in tweeën deelt. Onder stress blijft de bacterie groeien, maar deelt hij zich niet. De bacterie wordt sliertvormig en kan tot meer dan twintig keer zo lang worden als normaal. "Zo'n lange E. coli-bacterie bevat meerdere kopieën van het DNA. Als de stress-situatie voorbij is, begint de…

Lees verder

Spin-out van robotica voor kernfusie naar industrie en health care

Het Nederlandse Remote Handling Study Center (RHSC) voor onderzoek naar op afstand bestuurbare robotica wordt een zelfstandige activiteit in het Delftse RoboValley. RHSC werd opgericht binnen het instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER in samenwerking met Heemskerk Innovative Technology en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren zoals ITER. Op dinsdag 20 februari werd het onderzoekscentrum officieel verzelfstandigd. Met de spin-out verbreedt RHSC zijn activiteiten naar industrieel onderhoud en zelfs gezondheidszorg.

 

Lees verder

Onderhandelaarsakkoord cao 2018-2019

Op 12 februari hebben de werkgevers verenigd in de WVOI (NWO, NWO-I en KB) met de werknemersorganisaties een onderhandelaarsakkoord gesloten over een nieuwe cao, ingaande op 1 januari 2018 en met een looptijd van twee jaar. Hieronder de belangrijkste afspraken op een rij.

Lees verder

Exotische pulsar onthult verborgen pulsar populatie

Ruim achttien jaar nadat een nogal exotisch type pulsar voor het eerst werd ontdekt, hebben astronomen eindelijk voor de tweede keer met zekerheid zo’n soort pulsar gezien. Dat publiceren onderzoekers van SRON binnenkort in het gerenommeerde vaktijdschrift MNRAS. De pulsar geeft astronomen belangrijke informatie waarmee zij in de toekomst een populatie pulsars kunnen gaan blootleggen die zich tot nu toe aan hun blikveld onttrok.

Lees verder

Tekenen voor gender-gelijkheid in Europees natuurkundig onderzoek

Om de werving en loopbaanontwikkeling van vrouwelijke fysici te bevorderen, ondertekenen de directeuren van de vier NWO-fysica-instituten AMOLF, ARCNL, DIFFER en Nikhef Gender Equality Plans (GEP). De officiële ceremonie vindt plaats op maandagavond 22 januari 2018 bij de start van Physics@Veldhoven ten overstaan van de natuurkundegemeenschap. De ondertekening is het startsein voor het systematisch verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen in de nationale fysica-gemeenschap wat moet leiden tot structurele veranderingen in de onderzoeksinstituten.

Lees verder

Uitvoeringsregelingen NWO-D, NWO-I, CWI en NIOZ geharmoniseerd

Na een intensief onderhandelingstraject is met de centrale ondernemingsraad NWO (waarin ook de OR CWI was vertegenwoordigd) en de OR NIOZ overeenstemming bereikt over één nieuwe set uitvoeringsregelingen voor heel NWO. De nieuwe uitvoeringsregelingen gaan in op 1 januari aanstaande en hebben een looptijd van twee jaar. De belangrijkste punten in de nieuwe uitvoeringsregelingen leest u hieronder. De pdf van de uitvoeringsregelingen vindt u hier.

Lees verder

Terugblik op succesvolle NWO-I Young Scientists' Day 2017: 'Life is more than a thesis'

Ondanks de storm vonden op donderdag 7 november tachtig promovendi en postdocs van NWO-I hun weg naar CASA 400 in Amsterdam. Ze namen daar deel aan de vijfde editie van de tweejaarlijkse Young Scientists' Day van NWO-I, een dag met workshops gericht op de 'soft skills' van fysici. Met deze dag wil NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, promovendi stimuleren om zich actief te oriënteren op hun toekomst.

Lees verder

Bacteriën vertonen stemmingen en persoonlijkheid

Bacteriën gebruiken een signaalnetwerk van eiwitmoleculen om te bepalen waar ze naar toe willen. Wetenschappers van AMOLF hebben een microscopiemethode ontwikkeld waarmee ze kunnen zien hoe individuele bacteriën dit netwerk gebruiken om beslissingen te nemen. Ze ontdekten dat bacteriën een grote variatie vertonen in stemmingen en persoonlijkheid.
Het team publiceert de bevindingen op 12 december in het vaktijdschrift eLife.

Lees verder

Drie vrouwelijke topwetenschappers krijgen aanstelling bij NWO-instituut

NWO streeft ernaar alle talent in de wetenschap kansen te bieden om te excelleren. Voor het verbeteren van de genderbalans onder het eigen wetenschappelijk personeel heeft NWO eind 2015 besloten een tenure track-programma voor vrouwelijke onderzoekers bij de NWO-instituten in te stellen, Women In Science Excel (WISE). Dit programma omvat het aantrekken en het bevorderen van de doorstroom van vrouwelijk talent, door hen de mogelijkheid te bieden een eigen onderzoeksgroep te ontwikkelen, dan wel voort te zetten bij één van de NWO-instituten. Het WISE-programma voorziet in 20 tenure track posities in vijf rondes. Bij een tenure track krijgen onderzoekers de kans om binnen een bepaalde tijd te bewijzen dat ze goed genoeg zijn voor een plek in de vaste wetenschappelijke staf van een universiteit of onderzoeksinstituut. Vorig jaar honoreerde NWO voor het eerst – vier - onderzoekers met een WISE-beurs.…

Lees verder

Schaatsen doe je op water, zelfs als het heel koud is

De buitenste laag van ijs gedraagt zich als vloeibaar water, zelfs bij een temperatuur van dertig graden onder nul. Dat hebben natuurkundigen van AMOLF onomstotelijk laten zien met een moderne oppervlaktegevoelige meettechniek. Wel wordt het laagje water steeds dunner bij lagere temperaturen. Ze rapporteren hun bevindingen vandaag online in het tijdschrift Angewandte Chemie.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 5 6 7 176 177 178 van 178