NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/personalia/2017/03/30/michiel-van-den-hout-is-hoofd-strategische-ondersteuning/

Geprint op :
25 juni 2019
08:12:40

Wie is Michiel van den Hout?
Michiel van den Hout (1976) is natuurkundige. Hij begon in Utrecht en studeerde aan de TU Delft af. Vervolgens werd hij binnen ASM in Bilthoven (nu Almere) trainee, en account/projectmanager. Na twee jaar werd hij de jongste projectleider ooit van de afdeling ASM Development. Van den Hout: "Ik moest het ontwikkelproces van machines opnieuw inrichten en collega's die er al dertig jaar werkten meekrijgen. Over uitdagingen gesproken. Ik heb er veel van geleerd." Omdat hij na nog twee jaar de inhoud miste, greep hij het aanbod van Cees Dekker (TUD), om te promoveren, alsnog aan. Aansluitend aan de promotie volgde een autoreis van zeven maanden door Afrika en een volgende baan, projectmanager bij Stork. Daar kwam na drie jaar de vacature van FOM voorbij, voor programmacoördinator binnen het bureau van de Industrial Partnership Programmes. Van den Hout vond dat een 'superleuke baan', omdat het werk tussen onderzoek en bedrijfsleven in laveerde. De transitie naar NWO bood de kans op deze volgende loopbaanstap. Van den Hout: "Mijn huidige nieuwe uitdaging zit in het leiding geven aan een afdeling en in de spanwijdte van de job. Je moet alles kunnen overzien. Het is mooi om beleid handen en voeten te geven."

De link met
"Als afdeling Strategische Ondersteuning ben je de liaison naar de instituten, voor alle beleidsdossiers", legt Van den Hout uit. "Ik ga leiding geven aan ongeveer tien medewerkers. Ze komen bij FOM en Beleidsondersteuning (BOO) van NWO vandaan. Voor de FOM-instituten is de FOM-directeur niet langer de baas. Wij van de ondersteunende afdelingen hebben nu nog meer een dienende functie naar de instituten. We moeten het vertrouwen van de instituten winnen. Hoe we dat doen? Door te zorgen dat wij als goede spokespersons optreden binnen NWO, maar zeker ook buiten NWO. Daarvoor moet je optimaal ingebed zijn in de NWO-organisatie. Wij moeten goed kunnen oppikken wat er speelt. Dat we bijvoorbeeld weten dat er een programma Big data wordt opgestart en bedenken dat CWI aangehaakt is. Of Nikhef. Een ander voorbeeld is de aanstaande evaluatie van instituten, die door een externe commissie wordt uitgevoerd. De strategie voor de toekomst is daarbij van belang. Van den Hout denkt dat zijn afdeling in het evaluatieproces een belangrijke rol zal spelen: "Wij denken proactief mee met de strategie, adviseren en proberen de instituten zo goed mogelijk te positioneren. Als semionafhankelijke instantie nemen wij ook de rol van interne secretaris op ons."

Het nieuwe NWO-I
Momenteel is NWO-I druk bezig met de fusie van de overige instituten (NSCR, NIOZ, ASTRON, CWI en SRON), een omvangrijke operatie, met veel juridische en financiële componenten. Van den Hout is blij met zijn plek in NWO-I, dat in zijn ogen een aantrekkelijke organisatie is: "We hebben als instituten een aparte plek, terwijl we ook bij het grotere NWO horen. De besluitvorming is vanzelfsprekend simpeler in NWO-I: besluiten worden door de Raad van Bestuur genomen of in het directeurenoverleg door de directeuren. De mensen in mijn afdeling moeten in staat zijn om te begrijpen waar iedereen in NWO mee bezig is en welke consequenties nieuw beleid heeft. Wij kunnen beleidsmakers in Den Haag adviseren waar ze op moeten letten, en ze laten weten of voorstellen of ideeën realistisch zijn. Beter nog is actief meeschrijven aan het beleid, mét de praktische kennis van hoe zoiets in de praktijk binnen de instituten zal gaan werken. Er is over en weer veel te winnen."

Wanneer over pakweg twee jaar blij?
Van den Hout hoopt dat de instituutsdirecteuren, en anderen binnen NWO, zijn afdeling weten te vinden, als klankbord en gewaardeerde adviseurs. Van den Hout: "En dat de directeuren ervan overtuigd zijn sterk te staan als instituut in één organisatie, in verbondenheid met NWO. Ik hoop ook dat we NWO intern, maar vooral ook de buitenwereld, ervan hebben weten te overtuigen dat we geweldige instituten hebben." (AvS)

Transitie NWO
Voor meer informatie over de NWO-transitie kunt u kijken op kijken op de website van de NWO-I (Institutenorganisatie van NWO) en op de NWO-website.