Print deze pagina

NWO viert … Diversity Day

Diversity Day is een dag van verbondenheid, waarin we laten we zien dat een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender of arbeidsvermogen positief is. Mét ruimte voor verschil; alleen dan kunnen we de kracht van diversiteit benutten. Dit jaar vindt Diversity Day plaats op dinsdag 5 oktober en net als vele andere organisaties besteedt NWO/NWO-I op deze dag graag extra aandacht aan diversiteit en inclusie. In dit artikel zetten we beknopt uiteen wat er op dit moment gebeurt binnen onze organisatie binnen zowel het subsidie- als het personeelsbeleid op het gebied van diversiteit en inclusie.

Inclusie van LBTQI+ gemeenschap: NWO host op 18 november een WPP-conferentie bij DIFFER

Op 1 januari 2019 werd NWO lid van Workplace Pride, een stichting die zich inzet voor het verbeteren van levens van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) op hun werkplekken. Elk jaar organiseert Tech@Workplacepride een evenement in een andere Nederlandse stad. Dit jaar vindt de LGBTIQ+ conferentie 'Differ(ent) kinds of energy' plaats op donderdag 18 november bij NWO-instituut DIFFER, op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het centrale thema is dit keer duurzaamheid en energietransitie, en het belang van diversiteit voor deze missie. Vooraanstaande wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven geven voor een lekenpubliek geschikte lezingen over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie, afgewisseld met verhalen en bespiegelingen over diversiteit. De sprekers komen zowel van binnen als van buiten de LGBTIQ+ gemeenschap. Iedereen is welkom! Kijk hier voor meer informatie.

Coming-Outdag op 11 oktober & regenboogvlaggen

Coming-Outdag vindt jaarlijks op 11 oktober plaats en besteedt aandacht aan het moment dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) openlijk voor zijn/haar/hen seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen: het uit de kast komen, oftewel de coming-out. NWO/NWO-I viert Coming-Outdag door het ophangen van de regenboogvlag bij de kantoren in Utrecht en Den Haag en bij alle NWO-instituten. Collega Léon Ouwerkerk, P&O-adviseur bij CWI en LHBTI+ coördinator voor heel NWO en NWO-I zal die dag een persoonlijke column publiceren over Coming-Outdag en deze wordt gedeeld via intranet Joost en de intranetten van de instituten. Ben je al nieuwsgierig? De column kun je alvast lezen op de NWO-I website.

‘Open minds drink’ bij CWI op 11 oktober

Omdat NWO-instituut CWI 75 jaar bestaat organiseren ze verschillende feestelijke bijeenkomsten. In het kader van Coming-Outdag vindt op 11 oktober om 16.30 uur een 'open minds drink' plaats.
The drink is for straight, cis and LGBTI+ personnel, of course for those of CWI, but you are cordially invited too. As most of you probably know, on Coming Out Day, on 11 October, we pay attention to the coming out of Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersexual people (LGBTI+) for their sexual orientation or gender identity. Coming out could of course be a serious matter for LGBTI+ people, but by celebrating open minds we hope to make coming out a tiny step easier.
What to expect: drinks, some snacks, music, nice people to chat with. With this drink and hosting the rainbow flag (at all NWO locations) on that day, we would like to emphasize that from a social and academic point of view, it is highly important that everybody feels free and at home at CWI and elsewhere at NWO. This will raise everyone to their full potential. People with different backgrounds add different aspects to life and academic work and thus enriches it. If you want to join, please register through this link.

Nieuwe rubriek 'NWO viert … '

NWO/NWO-I heeft een nieuwe rubriek: 'NWO viert …'. Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij.

De rubriek 'NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. We hopen elkaar door deze rubriek beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn en waarom.

Wil je de reeds gepubliceerde (feest)dagen van 'NWO viert …' nalezen en/of kijken op de 'NWO viert ...' kalender? Dat kan op de NWO-I website. En wil je zelf meedoen aan deze rubriek, of heb je een idee? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven

Ruimte voor nieuwe collega's met afstand tot de arbeidsmarkt

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Eind 2020 waren er bij NWO een flink aantal van deze banen ingevuld. De focus lag de afgelopen periode, in verband met de coronacrisis, vooral op het behoud van deze banen. De personeelsnieuwsbrief Inside NWO-I publiceerde eerder dit jaar een interview waarin Diana Verweij van NWO-instituut ASTRON vertelt hoe zij omgaan met de participatiewet.

Toolkit 'inclusief werven & selecteren' voor P&O

P&O NWO heeft de toolkit 'Inclusief werven & selecteren' in de maak met adviezen en tips voor beslissers in werving en selectie. De toolkit laat zien wat P&O'ers tijdens het wervingsproces kunnen doen met betrekking tot het optimaliseren van diversiteit en inclusie. De toolkit sluit aan bij trainingen voor P&O-adviseurs die binnenkort worden aangeboden. In de trainingen staat inclusief werven en selecteren centraal: hoe schrijf je onder meer een inclusieve vacature én ga je om met onbewuste vooroordelen.

Ruimte voor getalenteerde vrouwelijke wetenschappers: Women In Science Excel (WISE)

Een programma dat getalenteerde vrouwelijke wetenschappers de kans geeft om hun eigen onderzoeksgroep te starten of uit te breiden binnen een van de NWO-instituten. NWO wil daarmee de genderbalans binnen de onderzoeksgroepen verbeteren. Kijk hier voor meer informatie over het programma.

Meer weten?

Wil je meer weten over diversiteit en inclusie binnen onze organisatie, kijk dan eens op de NWO-website. Voor vragen of suggesties kun je mailen naar diversiteit@nwo-i.nl.

Confidental Infomation