NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/de-mechanica-van-zachte-materialen-onder-controle/

Geprint op :
17 december 2018
01:56:55

Wat blijft er over van een sterk verbonden structuur als je één voor één alle overbodige verbindingen wegneemt? Je creëert dan een geheel nieuw type materie: de zogenaamde marginale materialen. De mechanische respons van zulke materialen, net voordat ze hun samenhang verliezen en uiteenvallen, is uniek. Recent theoretisch werk heeft uitgewezen dat kleine veranderingen in structuur, temperatuur, compositie en belasting een ongekend sterk effect op eigenschappen hebben. Dat principe wijst de weg naar materialen die sterker worden als ze dreigen te breken, materialen die zichzelf kunnen repareren, of materialen die uitstekend schokken en geluid kunnen absorberen.

De onderzoekers gebruiken een totaal nieuwe strategie om zeer gericht innovatieve, functionele zachte polymere materialen te maken en te karakteriseren. Hierbij maken ze op alle mogelijke manieren gebruik van de grote mechanische responsiviteit van marginale zachte netwerken. Programmaleider dr. Kees Storm (TU/e): "Wat een prachtige kans om deze nieuwe strategie voor het ontwerpen van zachte materie van de computer naar de werkelijkheid te brengen! Met ons programma bestrijken we het spectrum van nieuwe fundamentele fysica tot materialen die klaar zijn voor industriële toepassingen. Een enthousiast team van theoretische en experimentele fysici gaat, samen met de industrie, heel gericht deze uitdaging aan."

Het programma is een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit (MacKintosh), de Universiteit Leiden (Vitelli en Van Hecke), de Technische Universiteit Eindhoven (Storm), het FOM-instituut AMOLF (G.H. Koenderink en Leunissen) en de Universiteit Utrecht (Velikov) in coöperatie met Unilever R&D.

titel van het programma: Marginal soft matter: Leveraging the mechanics of responsive networks
leider van het programma: Dr. C. Storm (TU/e)
deelnemende onderzoeksgroepen bij: FOM-instituut AMOLF, LEI, VU, TU/e, UU
looptijd: 2013-2017
budget: M€ 1,7