NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/gravitational-physics-the-dynamics-of-spacetime/

Geprint op :
11 december 2018
16:31:09

Onderzoeker Jo van den Brand (Vrije Universiteit en Nikhef) en zijn team gaan meedoen aan de internationale speurtocht naar zwaartekrachtgolven uit het heelal. Dit onderzoek is gebaseerd op de algemene relativiteitstheorie van Einstein, die voorspelt dat versnellende objecten vibraties in de ruimtetijd veroorzaken. Van den Brand wil deze gravitatiegolven direct waarnemen met behulp van laser-interferometrie, door deelname aan bestaande internationale projecten, zoals Virgo, alsook de geplande projecten LISA en de Einstein-telescoop.
Deze laatste heeft een prominente plaats op de Europese roadmap voor de astrodeeltjesfysica en een ontwerpstudie heeft steun vanuit de EU gekregen. Het Nederlandse programma brengt unieke analytische en technische kennis in, die onontbeerlijk is voor het succes van dit internationale experiment. "Dit FOM programma biedt belangrijke mogelijkheden voor precisiemetingen van de effecten van sterke en dynamische gravitatievelden. Dergelijke metingen onthullen elk eventueel mankement in het zo solide en succesvolle bouwwerk van Einstein's Algemene Relativiteitstheorie en zullen ons de weg wijzen naar de echte theorie van gravitatie", zegt Jo van den Brand.

titel van het programma:

Gravitational physics - the dynamics of spacetime

leider van het programma:

Prof.dr. J.F.J. van den Brand, Vrije Universiteit

deelnemende onderzoeksgroepen bij:

FOM-Nikhef, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit

looptijd:

2010 - 2015

budget:

M€ 2,9