NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/het-verborgen-heelal-wat-is-het-subatomaire-bestanddeel-van-donkere-materie/

Geprint op :
10 december 2018
23:45:11

Het heelal bestaat voor ongeveer 85% uit donkere materie. Hoewel de astronomie met zwaartekrachtmetingen overweldigend bewijs heeft geleverd voor het bestaan van donkere materie, zijn de deeltjes zelf nog niet waargenomen. Dit programma stelt de onderzoekers in staat om deel te nemen aan de XENON-collaboratie voor de directe detectie van donkere materie. Daarnaast gaan ze data uit allerlei (astro)fysische experimenten combineren in een systematisch theoretisch onderzoek, om zoveel mogelijk achter de eigenschappen van het donkere-materie deeltje te komen.

Programmaleider dr. Patrick Decowski (Nikhef/UvA): "Wereldwijd zijn wetenschappers op zoek naar donkere-materie deeltjes. Iedereen wil graag de eerste ontdekker zijn. Nikhef is als partner betrokken bij het lopende XENON100 experiment - het meest gevoelige donkere materie experiment tot nu toe - en de opvolger XENON1T, een honderd keer gevoeliger experiment dat in 2015 van start zal gaan. Met de experimentele en theoretische projecten van het programma gaat Nederland tot de wereldtop op het gebied van donkere materie behoren."

Het programma is een samenwerking van wetenschappers van het GRAPPA instituut aan de Universiteit van Amsterdam (Ando en Bertone) en Nikhef (Decowski, Van Bakel, Colijn, Linde en Postma).

titel van het programma:

The missing universe: What is the subatomic constituent of dark matter?

leider van het programma:

Dr. M.P. Decowski, UvA/Nikhef

deelnemende onderzoeksgroepen bij:

UvA, Nikhef

looptijd:

2013-2018

budget:

M€ 2,0