NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/magnon-spintronica-geleiding-zonder-bewegende-elektronen/

Geprint op :
17 december 2018
20:51:13

Bewegende elektronen die voortdurend botsen met allerlei onzuiverheden in een materiaal veroorzaken elektrische geleiding. In dit onderzoekprogramma willen de onderzoekers elektrische stromen gecontroleerd omzetten in stromen door magnetische, niet-geleidende materialen. Deze stromen door de genoemde magnetische materialen worden gedragen door magnonen of spingolven, golfachtige bewegingen die ontstaan uit de magnetische eigenschappen van het materiaal. De elektronen staan bij dit soort stromen vrijwel stil, waardoor het energieverlies beperkt blijft. Het uiteindelijke doel van het programma is het ontwikkelen van nieuwe materialen en devices die nagenoeg zonder energieverlies magnonische stromen realiseren.

Het omzetten van elektrische in magnonische stromen is gebaseerd op de zogenaamde spineigenschap van het elektron, een soort ingebouwd kompasnaaldje. Deze spineigenschap kan wisselwerken met magnetische eigenschappen, aan grensvlakken tussen magnetische en niet-magnetische materialen, en zo de magnonische stromen opwekken. Door nieuwe materialen en grensvlakken te ontwikkelen kan deze excitatie zo efficiënt gemaakt worden dat bij kamertemperatuur een zogenaamd Bose-Einstein-condensaat van magnonen gecreëerd wordt. Deze materietoestand geeft aanleiding tot supergeleiding – geleiding zonder energieverlies – van de magnonen.

Rembert   Duine, programmaleider: “Dit programma reikt van materiaalwetenschap tot theoretische natuurkunde en alles daartussen. De brede expertise van de bij het programma betrokken onderzoekers stelt ons in staat om doorbraken te forceren in dit actieve en internationaal competitieve vakgebied.”

Dit programma is een samenwerking van:

  • Universiteit Utrecht: R.A. Duine
  • Rijksuniversiteit Groningen: B.J. van Wees en T.T.M Palstra
  • Technische Universiteit Delft en Sendai, Japan: G.E.W. Bauer

titel van het programma: Magnon spintronics 
leider van het programma: Dr. R.A. Duine
deelnemende onderzoeksgroepen bij: Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen en Technische Universiteit Delft
looptijd: 2015 - 2020
budget: M€ 1,4