NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/natuurkunde-voorbij-standaard-model-koude-moleculen/

Geprint op :
17 december 2018
01:39:27

De grootte van het elektrische dipoolmoment van het elektron (eEDM) is een zeer gevoelige indicator van natuurkunde voorbij het standaardmodel van de deeltjesfysica. In experimenten tot nu toe is alleen een bovengrens gevonden voor de waarde van het eEDM. Prof.dr. Steven Hoekstra (RUG) wil metingen van het eEDM verbeteren in een gevoelig nieuw experiment met koude moleculen, en hiermee grote vragen in de deeltjesfysica en kosmologie helpen beantwoorden. In dit programma werken de RUG, VU en Nikhef nauw samen. Het daadwerkelijke experiment zullen de onderzoekers gezamenlijk in Groningen uitvoeren.

Hoekstra reageert opgetogen: "Dat we de mogelijkheid krijgen om dit zeer spannende experiment uit te voeren, dat atoom-, molecuul- en deeltjesfysica bij elkaar brengt, is fantastisch. We gaan onze expertise in het koelen en afremmen van moleculen gebruiken om de grootte van het eEDM te meten. Het is fascinerend dat we met deze nieuwe benadering in een compact experiment door kunnen dringen tot aan de grenzen van het standaardmodel van de deeltjesfysica."

Dit programma is een samenwerking van:

  • Nikhef;
  • Rijksuniversiteit Groningen: S. Hoekstra, A. Borschevsky, K.H.K.J. Jungmann, L. Willmann, R.G.E. Timmermans;
  • Vrije Universiteit: H.L. Bethlem, W.M.G. Ubachs.

 

Titel van het programma:

Physics beyond the Standard Model with cold molecules: measuring the electric dipole moment of the electron in BaF

Leider van het programma:

prof.dr. S. Hoekstra

Deelnemende onderzoeksgroepen bij:

Nikhef, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit

Looptijd:

2017-2022

Budget:

M€ 2.7