NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/onderzoeksprogrammas/vrije-programmas/topologische-materialen-geven-nieuwe-draai-aan-elektronica/

Geprint op :
11 december 2018
17:26:47

Topologische isolatoren zijn materialen die zowel eigenschappen van geleiders als van isolatoren bezitten. Doordat de elektronenbanden in deze systemen in de knoop zitten, moeten de elektronen aan de randen van het materiaal andere banen volgen. De twist in de elektronenbanden levert volgens programmaleider prof.dr. Mark Golden (UvA) nieuwe en uiterst spannende fysica op. Het FOM-programma is gericht op het creëren, onderzoeken en controleren van 2D en 3D topologische isolatoren. Uiteindelijk kan deze kennis leiden tot energie-efficiënte spintronica en een krachtig platform voor topologische quantum computation.

Programmaleider Mark Golden: "Wij combineren theoretische en experimentele kennis om systemen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op topologische elektronische toestanden. Zo hopen we ook als eerste de prachtige theoretische voorspellingen in dit veld te kunnen realiseren." Het programma bundelt de krachten van universitaire onderzoeksteams uit Amsterdam, Leiden, Delft en Twente.

titel van het programma:

Topological insulators

leider van het programma:

Prof.dr. M.S. Golden, UvA

deelnemende onderzoeksgroepen bij:

TUD, UT, UvA, LEI

looptijd:

2012-2016

budget:

M€ 2,7