NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-domein-enw/samenwerken-met-bedrijven/workshops/physics-with-industry/

Geprint op :
24 juli 2017
16:26:13

De jaarlijkse workshop 'Physics with Industry 2016' vond plaats van 21 t/m 25 november 2016 in het Lorentz Center te Leiden. Tijdens de workshop buigen zo'n vijftig fundamentele en experimentele fysici zich over vijf geselecteerde bedrijfsproblemen.
De workshop was bedoeld om de samenwerking en kennisuitwisseling tussen de academische wereld en het bedrijfsleven te versterken. Binnen de inspirerende omgeving van het Lorentz Center in Leiden zullen onderzoekers van kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken om binnen een week originele oplossingen te bedenken voor uitdagende industriële problemen.

Deelnemende bedrijven
Op de webpagina 'Physics with Industry 2016 workshop' vindt u informatie over de deelnemende bedrijven aan de workshop en hun bedrijfscases: Philips, Shell, SensorTag Solutions, Dunea en Lievers Holland.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW): Maria Sovago, (030) 600 12 73.
NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW): Melvin Kasanrokijat, (030) 600 13 78.
U kunt ook een e-mail sturen.

Terugblik 2015
Van 23 t/m 27 november 2015 organiseerde NWO-ENW (destijds nog FOM) samen met TTW (destijds nog STW) en het Lorentz Center de zesde editie van de workshop Physics with Industry. Het doel van deze workshop is (jonge) fysici actief mee te laten helpen om problemen uit de industrie op te lossen, hen kennis te laten maken met het bedrijfsleven en bedrijven in contact te brengen met talent. Deelnemers zijn natuurkundigen van onderzoeksinstellingen uit Nederland en Europa en onderzoekers van de deelnemende bedrijven. De meeste deelnemers zijn promovendus of postdoc. Daarnaast is een aantal senior onderzoekers betrokken om de voortgang en wetenschappelijke kwaliteit te waarborgen.
De volgende vijf bedrijven namen deel aan Physics with Industry 2015: Antea Group, Friesland Campina, Sensortag Solutions, Tata Steel en Vycap.

Ervaringen van bedrijven die in eerdere jaren deelnamen aan Physics with Industry:
"Physics with Industry was a real inspirational event for us. Bringing together young researchers from different fields of research and more experienced researchers from universities and industrial R&D was the best you can expect for working on your very specific subject. It helped us a lot to understand the limits of our approach of the problem, but also the good choices we made in treating the subject. Physics with Industry was for me a place where the fundamental research met the industrial application within a framework where the innovation was at home." - Nicolae Tomozeiu, Océ (2013)
"Door Physics with Industry konden wij in korte tijd veel kennis opdoen over een onderwerp dat voor ons relatief nieuw was.
Dit heeft geresulteerd in een research studieproject bij NXP. Als dat een succes wordt nemen we waarschijnlijk weer contact op met de universitaire partners om ons te helpen bij langere termijn onderzoek. Naast de directe opbrengst in de vorm van kennis en contacten denk ik dat een workshop zoals Physics with Industry ook een extra stimulans is voor bedrijven om na te denken over de fundamentele limieten van hun huidige producten, een proces dat tot doorbraken en innovaties kan leiden." - Peter Steeneken, NXP (2010 en 2012)

Historie
Sinds de start in Cambridge in 1968 worden er jaarlijks over de hele wereld wiskunde workshops georganiseerd door de 'International Study Group Mathematics with Industry'. Zowel grote als kleine bedrijven participeren daar naar grote tevredenheid in. Behalve de directe workshop resultaten leidden deze workshops ook tot nieuwe samenwerkingsprojecten en onderzoekers die bij de deelnemende bedrijven in dienst zijn gekomen. FOM heeft in 2010 het initiatief genomen voor een fysica-industrieworkshop. Inmiddels is de Physics with Industry workshop een begrip in zowel de academische wereld als in het bedrijfsleven.

Resultaten
De verslagen van Physics with Industry 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 kunt u rechtsboven op deze pagina downloaden. Op YouTube krijgt u een sfeerimpressie van 2011.