NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/onderzoek/fom-instituten/algemene-informatie/

Geprint op :
17 oktober 2019
19:31:06

Instituten en transitie
De huidige FOM-organisatie vormt vanaf 2017 samen met andere NWO-onderdelen een nieuwe NWO-organisatie. In de loop van het jaar zal alle informatie op deze website aangepast worden, conform de nieuwe organisatiestructuur van NWO. Voor meer informatie verwijzen wij naar de informatiepagina over de NWO-transitie.
Zodra de transitie een feit is wordt het FOM-bureau in drie delen gesplitst: een deel (granting) gaat naar het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), een deel naar het onderdeel Bedrijfsvoering van het nieuwe NWO, en het deel dat de instituten (AMOLF, ARCNL, DIFFER en Nikhef) en de universitaire werkgroepen ondersteunt wordt omgevormd tot de NWO-institutenorganisatie (NWO-I). De NWO-instituten NSCR, NIOZ, ASTRON, CWI en SRON fuseren per 1 januari 2018 met die Institutenorganisatie.

###

FOM-onderzoek vindt plaats op twee soorten locaties, in instituten en in onderzoeksgroepen aan universiteiten. Er zijn vier instituten: het instituut AMOLF in Amsterdam, het instituut DIFFER in Eindhoven, het instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam (ingebracht in het samenwerkingsverband van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef)) en het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), dat een publiek-private samenwerking is tussen ASML, FOM, NWO en UvA/VU.
De instituten onderscheiden zich van de rest van FOM, doordat FOM ook de infrastructuur verzorgt. Daarom bezitten die instituten een eigen technische staf, werkplaatsen en dergelijke.

Meer informatie over de instituten vindt u op de pagina van het betreffende instituut en op de eigen website van het instituut.

FOM is van plan om de komende jaren sterke impulsen te geven aan het natuurkundig energieonderzoek en heeft besloten haar instituut DIFFER, de Nederlandse thuisbasis voor onderzoek naar kernfusie, uit te bouwen tot een instituut voor funderend energieonderzoek met een nationaal coördinerende rol. Dit instituut zal op de leest van het Nikhef-samenwerkingsverband van FOM met universiteiten geschoeid zijn, met focusgroepen bij de universiteiten. De hoofdvestiging is per 11 mei 2015 op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven gevestigd. Op de webpagina over DIFFER vindt u meer informatie over de relocatie van DIFFER en de uitbouw van het instituut.