NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/personeelsinformatie/centrale-ondernemingsraad/cor-inside-nwoi/maak-kennis-cor-nwo-leden-sjoerd-wouda-en-robbert-bloem/

Geprint op :
15 oktober 2019
13:10:13

Sjoerd Wouda (AMOLF)

Waar werk je binnen NWO?
Ik ben Senior Software Engineer bij AMOLF en voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van NWO.

Waarom zit je in de COR NWO, wat is jouw motivatie?
Ik heb ongeveer tien jaar ervaring binnen de medezeggenschap van AMOLF, FOM en NWO. Als er een goede medezeggenschap is kan een bestuurder betere besluiten nemen, zowel voor het personeel als voor de organisatie. Ik zet mij daarom in om een goede, kritische COR te bouwen binnen ons nieuwe NWO. Ik vind het belangrijk dat wij kunnen werken in een organisatie waar we ons op onze plaats voelen en ons kunnen ontwikkelen. Daarbij vind ik eerlijkheid heel belangrijk. Dat houdt voor mij ook in dat onze werkgevers niet ten koste van ons werken. Dit zie ik terug in de COR-speerpunten.

Wat wil je bereiken in deze zittingstermijn?
We hebben als COR NWO een vijftal speerpunten opgesteld, waar we actief op inzetten. Hieraan toetsen we de ontwikkelingen binnen de organisatie. We willen bereiken dat NWO een gezonde organisatie is waar wij allemaal graag werken. De COR NWO is er voor ons als medewerkers van NWO-D en NWO-I. Dus laat het weten als er iets is waar wij wat mee kunnen doen.

 

Robbert Bloem (ARCNL)

Waar werk je binnen NWO?
Ik ben postdoc bij ARCNL. Mijn onderzoek richt zich op de vraag wat 13,5 nanometer licht (ook wel extreme-UV of EUV genoemd) doet met moleculen. EUV licht heeft een veel kortere golflengte dan gewoon zichtbaar licht. Fundamenteel onderzoek naar EUV is relevant geworden nu ASML het wil gebruiken om krachtiger computerchips mogelijk te maken. Mede daarom heeft ASML het initiatief heeft genomen voor het opzetten van een research center, ARCNL dus. Mijn dagelijkse werk is een leuke mix tussen fundamenteel onderzoek, een praktische toepassing en geavanceerde techniek.

Waarom zit je in de COR NWO, wat is jouw motivatie?
Haha, ik bemoei me gewoon graag overal tegenaan. Ik zie vaak dingen om me heen gebeuren waarvan ik denk “dat kan zonder veel moeite zoveel beter”, maar dan doet niemand er wat mee. Ik probeer dan wel actie te ondernemen. De onderwerpen in de COR zijn natuurlijk vrij abstract en er zijn veel betrokken partijen. Het 'zonder veel moeite' is vaak niet echt meer van toepassing. Maar ook hier vind ik het interessant om beter te begrijpen wat er speelt en hoop ik er een positieve bijdrage aan te kunnen leveren. Het is een beetje de chemicus in mij: het willen begrijpen hoe iets gebeurt en het dan beter maken. Liefst zonder dat dingen ontploffen.

Wat wil je bereiken in deze zittingstermijn?
Het nieuwe NWO bestaat nog maar kort en is nog duidelijk bezig zijn weg te zoeken. Eén van de belangrijkste uitdagingen is om echt één NWO te creëren.

Zo blijft de informatievoorziening naar medewerkers helaas ongelijk. Soms wordt nogal eens gedacht dat men met een nieuwsberichtje op het intranet Joost alle NWO-medewerkers bereikt, maar dat is niet zo. De informatie op Joost is met name gericht op de NWO-medewerkers van Utrecht en Den Haag. Instituutsmedewerkers kunnen het lezen, maar kunnen zelf niet actief content plaatsen of reageren op berichten. Soms is de informatie niet relevant voor instituutsmedewerkers. Daarom wordt Joost op de instituten slecht of helemaal niet gelezen. NWO-I-werknemers bij de universiteiten kunnen Joost überhaupt niet inzien. Dat is een gemiste kans voor NWO, omdat je daarmee ongelijkheid creëert.

Nog een voorbeeld: waarom krijgen de NWO-I werknemers bij de universiteiten geen kerstpakketten? Het is dat zij Joost niet kunnen inzien, maar anders zouden ze meteen zien dat ze hier buiten de boot vallen.

Het nieuwe NWO is niet vanaf dag 1 'één NWO', het is een proces dat langer duurt dan mijn zittingstermijn. Intranet en kerstpakketten zijn geen doel op zich, maar een soort van graadmeter in hoeverre de RvB toe wil werken naar één NWO. Er kan heel veel beleid op papier gezet worden, maar als dit soort dingen niet goed geregeld zijn dan is de missie om één NWO te creëren niet geslaagd. Ik denk dat niemand, medewerkers voorop, op zo’n situatie van ongelijkheid tussen de werknemers zitten te wachten.