NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/uncategorized-2/2018/04/24/nwo-instituten-trots-op-toekenningen-forse-subsidies-voor-magnetenlab-hfml-neutrinotelescoop-km3net-en-ruimtetelescoop-athena/

Geprint op :
18 januari 2019
07:34:52

Neutrinotelescoop KM3NeT (Nikhef en NIOZ)
De Nederlandse deelname aan neutrinotelescoop KM3NeT ontvangt een investeringssubsidie van 12,7 miljoen euro. Deze toekenning geeft een forse impuls aan het voltooien van de neutrinotelescoop KM3NeT. KM3NeT wordt gebouwd om onderzoek te doen naar de fundamentele eigenschappen van neutrino's en naar astrofysische bronnen van kosmische neutrino’s, en faciliteert zeeonderzoek en onderzoek naar zeezoogdieren. De telescoop komt diep in de Middellandse Zee; de geplande locaties zijn bij Toulon (Frankrijk) en Sicilië (Italië).

Nederland speelt vanaf het begin een belangrijke rol in dit onderzoek. De indieners van Nikhef en van NIOZ, TNO, KVI-CART, de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit en Radboud Universiteit zijn trots op de honorering. "De Nederlandse bijdragen zijn essentieel voor het welslagen van dit internationale project",  zegt Nikhef-directeur Stan Bentvelsen. "Samen met NIOZ, TNO en KVI-CART heeft Nikhef vrijwel alle onderdelen van de detector ontworpen. We geven leiding aan de bouw van de detector en spelen een cruciale rol bij het wetenschappelijk onderzoek. Met deze geweldige toekenning kunnen we dat blijven doen. Dit is een project waar we met recht trots op zijn." Lees meer op de Nikhef-website en op de NIOZ-website.

Europese ruimtetelescoop Athena (SRON)
Ruimteonderzoeksinstituut SRON ontvangt als leider van een groter team bijna 19,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van een röntgencamera annex spectrograaf voor de nieuwe Europese ruimtetelescoop Athena.

Athena, de nieuwe grote röntgentelescoop van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA (lancering circa 2030), gaat straks de ruimte in dankzij door Nederland ontwikkelde technologie. SRON heeft samen met andere internationale instituten de leiding over de ontwikkeling van de uiterst gevoelige röntgencamera annex spectrograaf(X-IFU) van de ruimtetelescoop. Cosine research in Warmond heeft de leiding over de ontwikkeling van de röntgenspiegel van de telescoop. Dit zijn cruciale bijdragen aan de missie.

Behalve dat Nederland dus een leidende rol speelt in de realisatie van de telescoop, krijgen Nederlandse sterrenkundigen straks ook kostbare waarnemingstijd met Athena. Onderdeel van het roadmap-voorstel van SRON is ook de ontwikkeling van software voor de operationele fase, samen met de universiteiten van Amsterdam (UvA), Leiden, Groningen en Nijmegen. Lees meer op de website van SRON.
  
Hoge magneetvelden faciliteit HFML-FELIX
Het Free-Electron Lasers for Infrared eXperiments Laboratory (FELIX) en het High Field Magnet Laboratory (HFML) zijn twee unieke faciliteiten waar onderzoek kan worden verricht onder extreme omstandigheden. Bij FELIX wordt op één locatie intense infrarood- en THz-straling met een ongeëvenaard afstemmingsbereik gegenereerd en HFML wekt de sterkst mogelijke ononderbroken magnetische velden op. Het materieel op de experimentele eindstations is grotendeels enig in zijn soort. De combinatie van de sterke punten van de twee faciliteiten levert wereldwijd unieke mogelijkheden op. Met HFML-FELIX, een infrastructuur van wereldklasse, kan materie onder extreme omstandigheden worden onderzocht en kunnen wetenschappers het 'terra incognita' binnengaan waar nieuwe effecten en fenomenen optreden in moleculen en materialen. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe ontwikkelingsroutes voor biomarkers en gerichte geneesmiddelen, ultrasnel magnetisch schakelen voor efficiëntere gegevensopslag en onderzoek naar nieuwe slimme materialen met interessante eigenschappen die mogelijk in de praktijk kunnen worden toegepast.

Met deze subsidie kunnen de mogelijkheden van de vrije-elektronenlasers van FELIX worden uitgebreid. Verder kunnen er drie speciale onderzoekslaboratoria worden opgezet, namelijk het 'Molecular ID lab' voor de analyse van complexe mengsels en snelle, nauwkeurige isolatie en identificatie van moleculaire structuren, het 'Condensed Matter lab' voor het bestuderen van de interactie tussen gecondenseerde en magnetische materie en intense THz-straling, en een laboratorium waar gebruik gemaakt wordt van de onlangs ontstane mogelijkheid om zeer sterke magnetische velden te combineren met intense THz-straling.

Britta Redlich, directeur van het FELIX-laboratorium: "Ik ben ontzettend blij met de erkenning van de Roadmap-commissie dat HFML-FELIX een echt unieke internationale faciliteit op Nederlands grondgebied is. Met deze subsidie kunnen we de leidende rol van HFML-FELIX vasthouden en uitbreiden, en de wereldwijde concurrentie het hoofd bieden. Het is heel spannend om vooruit te kijken en je voor te stellen tot welke wetenschappelijke ontdekkingen deze nieuwe ontwikkelingen en de unieke combinatie van de FELIX-lasers met de sterke magnetische velden kunnen gaan leiden". Lees meer op de HFML-website.

Meer informatie
Kijk voor het volledige nieuwsbericht op de NWO-website. Daar vindt u ook een samenvatting van de uitgereikte aanvragen.