Directeur van Advanced Research Center voor Nanolithography (ARCNL)
Functieomschrijving
Het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) is een uniek publiek-privaat samenwerkingsverband dat in 2014 is opgericht door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappenlijk Onderzoek (NWO), de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en halfgeleidermachinefabrikant ASML. In 2022 is de Rijksuniversiteit Groningen toegetreden als associate partner.
ARCNL is op zoek naar een directeur met een bewezen track record van leiderschap en ervaring in het leiden van een onderzoeksgedreven organisatie naar haar missie en strategische doelen. Deze rol vraagt om een inspirerende leider, die ervoor zorgt dat het onderzoeksportfolio samenhangend en impactvol is en in lijn met de doelstellingen van het instituut. Naast het bepalen van en actief bijdragen aan het wetenschappelijke programma, zal de directeur uitblinken in stakeholder management, het vakkundig opbouwen en onderhouden van samenwerkingsverbanden met wetenschappelijke, industriële en academische betrokken partijen en het effectief begeleiden van multi-stakeholder agenda's om productieve, doelgerichte relaties te bevorderen.
Over de functie
ARCNL biedt een unieke kans om een transformatieve impact te hebben in de halfgeleiderindustrie door bij te dragen aan baanbrekende innovaties en vorm te geven aan een belangrijk segment van de wetenschappelijke innovatieagenda voor ASML, de marktleider in deze industrie. De directeur rapporteert rechtstreeks aan zowel het bestuur van de institutenorganisatie van NWO (NWO-I) als het bestuur van ARCNL en is eindverantwoordelijk voor het wetenschappelijk, operationeel en financieel functioneren van het instituut. De directeur leidt het instituut binnen een samenwerkend managementteam en geeft direct leiding aan de leiders van de wetenschappelijke groepen van ARCNL en zorgt voor afstemming op de strategische doelen van het instituut. Daarnaast maakt de directeur deel uit van het netwerk van NWO-instituutsdirecteuren, waarbij die actief contact onderhoudt met andere onderzoeksinstituten om verbindingen te bevorderen en bij te dragen aan een gezamenlijke nationale onderzoeksagenda.
De succesvolle kandidaat krijgt de unieke kans om dynamische samenwerkingen te bevorderen tussen de belangrijkste partners van ARCNL: NWO, ASML en drie vooraanstaande Nederlandse universiteiten. Deze samenwerkingsverbanden bieden een platform om excellent wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan geavanceerde technologie, waardoor innovatie wordt gestimuleerd en een samenhangende onderzoeksomgeving wordt gecreëerd. De directeur speelt een centrale rol in het versterken van deze synergieën en zorgt ervoor dat ARCNL toekomstgericht onderzoek blijft produceren dat zowel academische als industriële behoeften vervult. De directeur kan ook - afhankelijk van ervaring en wensen - direct betrokken blijven bij lopend onderzoek, hetzij als groepsleider, hetzij in samenwerking met een andere groepsleider.
Vertegenwoordiging van ARCNL in strategische samenwerkingsverbanden en initiatieven op nationale schaal, maakt ook deel uit van de rol van de directeur, om de impact van het instituut verder te versterken.
De directeur moet op de hoogte blijven van externe factoren die van invloed zijn op de positie van ARCNL, en van de bredere context van halfgeleideronderzoek in Nederland, inclusief financieringsdynamiek en samenwerkingsverbanden met universiteiten. Een voorbeeld is het recente “Beethoven Plan” dat is geïnitieerd om de groei van ASML in de regio Eindhoven te ondersteunen.
Profielspecificatie
- Leiderschap: De succesvolle kandidaat heeft een bewezen track record van strategisch leiderschap in een complexe onderzoeks- of wetenschappelijke organisatie, met een track record van het vermogen om een duidelijke missie en visie te ontwikkelen en aan te sturen. Bewezen ervaring in het leiden van onderzoeksteams is essentieel, en een coöperatieve managementstijl is noodzakelijk om betrokkenheid en innovatie binnen het team van ARCNL aan te moedigen. Bovendien moet de directeur een goed evenwicht vinden tussen financieel rentmeesterschap en strategische besluitvorming om de blijvende kracht van ARCNL binnen het nationale en internationale onderzoekslandschap veilig te stellen.
- Strategie en visie: De directeur moet aantonen dat hij/zij in staat is om een coherente, impactvolle en relevante onderzoeksagenda op te stellen die academische strengheid in evenwicht brengt met relevantie voor de industrie. De succesvolle kandidaat heeft de vooruitziende blik om te anticiperen op veranderingen in de relevante sectoren en het vermogen om met gevoel door deze veranderende dynamiek te navigeren.
- Diplomatieke en relationele vaardigheden: Uitzonderlijke intermenselijke en diplomatieke vaardigheden zijn essentieel, aangezien de directeur in staat moet zijn de belangen van verschillende belanghebbenden tegen elkaar af te wegen. Ervaring in het beheren van relaties met meerdere belanghebbenden, met name in een publiek-private omgeving, is een groot voordeel.
- Inzet voor een positieve, inclusieve werkcultuur: De succesvolle kandidaat waardeert diversiteit, integriteit en inclusiviteit en stelt hoge normen binnen het instituut. De directeur moet in staat zijn een uitnodigende, ondersteunende sfeer te creëren die innovatie aanmoedigt, individuele bijdragen respecteert en de professionele groei van alle medewerkers en onderzoekers ondersteunt.
- Een sterke achtergrond: Op gebieden zoals nanolithografie, halfgeleiderfysica of aanverwante wetenschappen is zeer wenselijk, evenals bekendheid met het Nederlandse en Europese onderzoekslandschap.
Arbeidsvoorwaarden
Er wordt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden. Je wordt aangesteld voor een termijn van vijf jaar met de intentie deze termijn met nog eens vijf jaar te verlengen. Na afloop van de directeurstermijn overleggen werkgever en werknemer over een passend vervolgtraject. Een parttime contract van minimaal 32 uur per week is ook bespreekbaar.
Deze functie is ingeschaald in salarisschaal 18 van de CAO Onderzoekinstellingen, met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 42 vakantiedagen op jaarbasis voor fulltimers, flexibele werktijden, een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket en een stevige pensioenbijdrage (ABP). De functie is gevestigd in Amsterdam en biedt toegang tot een dynamische, internationaal gerichte onderzoeksgemeenschap.
Sollicitatieprocedure
Perrett Laver ondersteunt ARCNL in dit wervingsproces. Geïnteresseerde kandidaten wordt verzocht een gedetailleerd CV en motivatiebrief (maximaal twee pagina's) te sturen waarin zij hun geschiktheid voor de functie en hun motivatie om leiding te geven aan ARCNL uiteenzetten.
Sollicitaties kunnen worden ingediend via candidates.perrettlaver.com/vacatures, onder vermelding van referentienummer 7691. De uiterste termijn voor het indienen van sollicitaties is woensdag 22 januari 2025 om 9.00 uur MET.
Sollicitaties zullen begin februari worden beoordeeld door het benoemingsadviescomité. Perrett Laver zal inleidende gesprekken voeren met de kandidaten op de longlist en het comité zal in maart bijeenkomen om een shortlist van kandidaten op te stellen. Deze personen worden vervolgens uitgenodigd voor een formeel gesprek medio maart. Daarna vindt de selectie van en onderhandeling met de voorkeurskandidaat plaats.
Vragen en nadere informatie
Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met Dr Valia Sakkoula via +31 639 089 910 of valia.sakkoula@perrettlaver.com.
Diversiteitscode
NWO-I streeft naar een divers personeelsbestand: we willen talent en creativiteit ontwikkelen door mensen met verschillende achtergronden en culturen samen te brengen. We werven en selecteren op basis van competenties en talenten. Daarom moedigen we iedereen, die zich herkent in de vacature, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, geaardheid of handicap, aan te reageren.
Over ons
NWO-I heet voluit de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten. Het is een zelfstandige privaatrechtelijke stichting (geen overheid) die vanwege haar nationale belang onder toezicht staat van NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, wel overheid). NWO-I is een koepelorganisatie voor negen nationale onderzoeksinstituten in onder andere de natuurkunde, ruimteonderzoek, wiskunde & informatica, criminologie, en zeeonderzoek. Het bureau van NWO-I, gevestigd in Utrecht, bestaat uit centrale afdelingen die ondersteuning bieden aan de instituten en het bestuur van de stichting. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.