Print deze pagina

NWO-instituut ASTRON: Nederlands instituut voor radioastronomie

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, is een instituut dat onderdeel uitmaakt van NWO-I.
ASTRON is het onderzoeksinstituut dat ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk maakt. Daarvoor is niet alleen sterrenkundig onderzoek nodig, maar ook radiotelescopen van wereldklasse en doorlopende technologische innovaties. ASTRON exploiteert en verbetert twee bekende observatoria in Nederland, die tot de beste radiotelescopen ter wereld behoren: de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) en LOFAR, de Low Frequency Array. Verder heeft ASTRON de nationale leiderschapsrol voor de coördinatie van de Nederlandse deelname aan de Square Kilometre Array (SKA), ‘s werelds grootste en meest gevoelige radiotelescoop die in Zuid-Afrika en Australië gebouwd wordt.

Internationaal speelt ASTRON een belangrijke rol. Het instituut loopt voorop als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe instrumenten voor de astronomie. De technologie die daarvoor nodig is ontwikkelt ASTRON samen met het bedrijfsleven, waardoor ook innovatie op het gebied van telecommunicatie, beveiliging en gegevensverwerking tot stand komt. Ook een belangrijk onderdeel van het draadloos internet heeft zijn oorsprong in het radioastronomisch onderzoek van ASTRON.

Geschiedenis

Op 23 april 1949 werd de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg (SRZM) opgericht. Door SRZM werd de eerste radiotelescoop in Dwingeloo gebouwd en gebruikt. In de jaren zestig begon deze voorloper van ASTRON met de ontwikkeling van de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT). Eind jaren '80 kreeg ASTRON de huidige naam. In 2010 werd LOFAR geopend, die momenteel de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld is en stations heeft in veel Europese landen. In 2023 werd de LOFAR ERIC (European Research Infrastructure Consortium) opgericht: Een centrale Europese organisatie die het beheer, de exploitatie en de verdere ontwikkeling van de LOFAR telescoop coördineert.  De LOFAR ERIC werkt hiervoor nauw samen met ASTRON en heeft de statutaire zetel bij ASTRON in Dwingeloo.

Directeur ASTRON

Prof.dr. Jessica Dempsey

Teamleider communicatie ASTRON

Frank Nuijens

Contactgegevens

Instituut ASTRON
Nederlands instituut voor radioastronomie
(0521) 595 100   
info@astron.nl
Bezoekadres:
Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD  Dwingeloo 

YouTube

Website

www.astron.nl

Volg ASTRON op

Facebook
X
Instagram
YouTube
Linkedin
Mastodon

Confidental Infomation