NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-institutenorganisatie/nwo-instituten/cwi/

Geprint op :
14 oktober 2019
13:37:18

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het CWI is opgericht in 1946 en is onderdeel van de institutenorganisatie van NWO, NWO-I. Wij zijn gevestigd op het Amsterdam Science Park en hebben een sterke internationale positie. Wereldwijd staan wij bekend om de hoge kwaliteit van ons onderzoek.

Met nieuwe inzichten dragen wiskunde en informatica bij aan oplossingen op uiteenlopende terreinen waaronder energie, gezondheidszorg, klimaat, communicatie, mobiliteit en veiligheid. Daarnaast is het CWI een kweekvijver voor toponderzoekers en jong talent waarbij de overdracht van nieuwe ideeën en expertise centraal staan.

In nationale en Europese projecten werkt het CWI regelmatig samen met bedrijven en publieke instellingen. Het instituut heeft een sterke internationale positie en kent een lange traditie van toponderzoek dat zowel fundamenteel van aard als maatschappelijk relevant is.

Het instituut bouwde de eerste Nederlandse computer, berekende de dijkhoogtes voor de Deltawerken en sloot Europa aan op het internet. Het CWI ontwikkelde algoritmen voor toepassing op het Nederlandse spoorwegsysteem en driedimensionale technieken om tumoren te kunnen detecteren. Ook de door Google gebruikte populaire taal Python werd uitgevonden op het CWI. Sinds de oprichting zijn uit het CWI 24 spin-off bedrijven voortgekomen.

Geschiedenis
In 1946 werd het CWI opgericht onder de naam Mathematisch Centrum. In 1983 is de naam veranderd in Centrum voor Wiskunde en Informatica, afgekort CWI. Tegenwoordig is de officiële naam Centrum Wiskunde & Informatica. In 2018 werd het CWI onderdeel van NWO-I.

CWI op Youtube
Hoe helpen wiskunde en informatica bij het bestralen van kanker?

Directeur
Prof.dr. J.C.M. (Jos) Baeten
 
Communicatieadviseur
Communicatie NWO-I
https://www.cwi.nl/news/pressroom

Website
www.cwi.nl

Social media
Twitter 
Facebook
LinkedIn
YouTube
Instagram