Print deze pagina

Instituutsmanager Annemieke Beers blikt terug op haar eerste maanden bij SRON

De stap van agrotechnology en food sciences aan Wageningen University & Research (WUR) naar ruimteonderzoek is groot. Annemieke Beers, nieuwe instituutsmanager bij SRON, doet dan ook hard haar best om het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte tot in de haarvaten te leren kennen. Een van de grootste uitdagingen waar ze met SRON voor staat is de verhuizing van locatie Utrecht naar de campus van de Universiteit Leiden in 2021. Het voorlopig ontwerp is klaar, de aanbesteding is net afgerond, en vanaf nu wordt er door alle partijen gezamenlijk hard gewerkt aan het definitief ontwerp en het bestek. De feitelijke bouw kan in september starten. “Dit is een goed vooruitzicht. Het nieuwe pand is open en modern, gemaakt om elkaar te ontmoeten en zal een heel andere sfeer krijgen.”

In haar voormalige functie als directeur Bedrijfsvoering aan de WUR stond Annemieke Beers vrij ver van de zaken af,” vertelt ze. “Bij SRON krijg ik de kans om een hele mooie integrale rol te pakken, waarbij ik ook te maken krijg met alles rondom het reilen en zeilen van het instituut. Om het totale instituut goed te kunnen besturen ben ik ook een aantal keer per maand op onze andere locatie in Groningen, waar ongeveer vijftig SRON-collega’s werken. De dynamiek en de inhoud binnen SRON spreken me erg aan. SRON is een heel ander type bedrijf dan de grote matrixorganisatie waar ik vandaan kom. Er is bij SRON wel veel diversiteit in de zin van nationaliteiten, maar qua man/vrouw verhouding is het wel even wennen. In Wageningen werkte ik met veel vrouwen. Maar het zijn allemaal hele fijne collega’s om mee samen te werken, die vooral heel gepassioneerd zijn over hun werk. Ik vind het leuk om de komende tijd verder te ontdekken wat SRON uniek maakt en wat de kritische succesfactoren zijn van dit instituut.”

Verhuizing naar Leiden
Naast de dagelijkse besturing van het instituut staat de verhuizing bij SRON hoog op de agenda. Vol trots laat Annemieke de tekeningen zien van het nieuwe pand, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten die eerder ook het design maakten voor het DIFFER-pand op de TU/e. “Ons huidige SRON-gebouw in Utrecht is vrij gesloten en heeft lange gangen. Hier kom je niet snel iemand tegen,” aldus Annemieke. “Het nieuwe pand is open en modern, gemaakt om elkaar te ontmoeten en zal een heel andere sfeer krijgen. SRON bevindt zich nu in de gunningsfase, waarbij het bouwbedrijf wordt geselecteerd. Daarna volgt het definitief ontwerp. Bij de verhuizing komen we voor vele uitdagingen te staan. Zoals de aansluiting bij grotere internationale missies als infrarood-ruimtetelescoop SPICA en röntgensatelliet Athena. We zullen downtime (een korte periode waarin het gebruik van de experimenten stil ligt) nodig hebben voor onze wetenschappelijke opstellingen zodra we verhuizen, maar die zijn in zo’n groot internationaal verband lastig in te plannen.”
Maar vooral voor de SRON-medewerkers is de verhuizing een grote stap, licht ze toe. “Voor vele collega’s betekent een verhuizing naar Leiden meer reistijd. Gelukkig is er een goede compensatieregeling vastgesteld. We willen in ieder geval dat er zoveel mogelijk mensen meegaan in 2021. Gelukkig zien velen ook de voordelen die de verhuizing ons biedt, met name op het gebied van samenwerking in Zuid-Holland, met de universiteiten van Leiden en Delft. Omdat veel mensen betrokken zijn in deze fase, bij het vaststellen van de technische eisen van alle onderzoeksruimtes, gaat het nu wel steeds meer leven bij onze mensen. Er zijn regelmatig charettes, dat zijn bijeenkomsten waarin met vertegenwoordigers van de afdelingen alle details rondom de indeling en technische eisen worden doorgesproken en eensgezind besluiten worden genomen.

Samenwerking binnen NWO
“Het is mooi om te zien dat SRON onderdeel is van het grotere NWO en ondersteuning krijgt vanuit bureau NWO-I. Ook door samen te werken met de andere NWO-instituten kunnen we optimaal elkaars sterkten zoeken. En je kunt veel van elkaar leren.” Annemieke is ook groot voorstander van het uitwisselen van mensen binnen de instituten, omdat dit het lerend vermogen van de instituten vergroot en je van elkaars best practices kunt leren. “Een voorbeeld is de HR adviseur van ASTRON die ons team bij SRON kwam versterken.”

Nieuwe directeur
Deze maand is Michael Wise aangetreden als nieuwe directeur van SRON. Annemieke was blij dat het lukte om snel een goede, nieuwe directeur te vinden en verheugde zich enorm op zijn komst. “Ik verwacht dat wij zeker goed gaan samenwerken en samen zullen zorgen voor een goede rolverdeling. Binnen SRON hebben we veel wisselingen gehad binnen de staf. De support vanuit de staf is hard nodig om de organisatie verder te laten groeien. Dat is wel een uitdaging, met zowel een nieuwe instituutsmanager als een nieuwe directeur binnen het instituut. Maar gelukkig weet Wise al veel van de organisatie komende van NWO-instituut ASTRON. Ik kijk al uit naar een nieuwe dynamiek binnen SRON!”

==========

Over Annemieke Beers
Annemieke Beers (54) woont in Naarden en reist elke dag met het openbaar vervoer en vervolgens per fiets naar SRON. Beers is getrouwd en heeft een dochter (24) en een zoon (22), beiden studeren ze aan de TU Delft.

Over SRON
SRON is het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Door middel van grensverleggend onderzoek wil SRON de kennis van de astrofysica, de aarde en (exo)planeten vergroten en ook uitdragen. Naast astrofysisch, aardgericht en (exo)planeetonderzoek ontwikkelt SRON nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON-technologie heeft ook maatschappelijke toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij het bewaken van voedselkwaliteit.
Op de SRON-website vindt u meer informatie over de missies die in dit artikel genoemd worden: röntgensatelliet Athena en de infrarood-ruimtetelescoop SPICA.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, januari 2019

Confidental Infomation