Print deze pagina

Instituut Nikhef - Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van de materie en het universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Het instituut maakt deel uit van NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO.

Instituut én samenwerkingsverband
Nikhef is niet alleen een instituut met een gebouw op het Amsterdamse Science Park, maar vormt ook een samenwerkingsverband van zes universiteiten: de Radboud Universiteit te Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Grote natuurkundige vragen
De onderzoekers van Nikhef zoeken naar antwoorden op de grote natuurkundige vragen van deze tijd. Uit welke fundamentele bouwstenen bestaat de wereld om ons heen? Hoe is het heelal ontstaan? Wat zijn de grondbeginselen van de natuurwetten?

Deeltjesversnellers en detectoren
Het onderzoek vindt plaats bij deeltjesversnellers als de Large Hadron Collider op CERN in Genève en met detectoren voor kosmische deeltjes, donkere materie en zwaartekrachtsgolven in de hele wereld.

Drie grote experimenten op CERN
Op CERN neemt Nikhef deel aan drie van de vier grote experimenten: ATLAS, LHCb en ALICE. Het instituut levert belangrijke wetenschappelijke en technologische bijdragen aan deze experimenten. Op CERN is onder andere in 2012 het higgsdeeltje ontdekt. Nu speuren onderzoekers in de deeltjesbotsingen onder andere naar aanwijzingen die meer licht kunnen werpen op het overschot aan materie ten opzichte van antimaterie.

Vijf grote projecten buiten CERN
Het instituut is betrokken bij vijf grote projecten buiten CERN:

  • KM3NeT: neutrinodetector met kabels vanaf de bodem van de Middellandse Zee met speciale, bij Nikhef gemaakte glazen bollen die lichtsporen waarnemen van neutrino's die de hele aarde hebben doorkruist.
  • Pierre Auger: observatorium op de pampa van Argentinië dat extreem energierijke deeltjes uit het heelal opvangt.
  • Virgo: detector voor zwaartekrachtsgolven die trillingen in de ruimtetijd waarneemt van botsende zwarte gaten en neutronensterren.
  • XENON1T: ondergronds laboratorium in het Italiaanse Gran Sasso voor de zoektocht naar donkere materie.
  • eEDM: onderzoek in Groningen om het nog onbegrepen elektrische dipoolmoment van elektronen te ontrafelen.

Eigen ondersteuning
De onderzoekslijnen van Nikhef worden ondersteund door hoogwaardig theoretisch onderzoek, grensverleggende detector-R&D en ontwikkeling van krachtige reken- en verwerkingstechnieken.

Samen met bedrijfsleven
Nikhef gebruikt innovatieve technologieën. Nederlandse bedrijven bouwen mee aan de experimenten. De overdracht van kennis en technologie van en naar industrie en maatschappij is daarom ook belangrijk voor Nikhef.

Personeel
De wetenschappelijke staf bestaat uit zo'n 120 fysici. De helft van hen is oio of postdoc. De afdelingen Mechanica, Elektronica en Informatietechnologie leveren de benodigde technische ondersteuning. Hier werken ongeveer honderd medewerkers.

Directeur Nikhef
Prof.dr. S.C.M. Bentvelsen

Hoofd communicatie Nikhef
Martijn van Calmthout

Contactgegevens
Nikhef
Nationaal instituut voor subatomaire fysica
Postbus 41882
1009 DB  AMSTERDAM
(020) 592 20 00
info@nikhef.nl
Bezoekadres:
Science Park 105
1098 XG  Amsterdam

Website
www.nikhef.nl

Youtube
Twitter
Facebook

Confidental Infomation