Instituut Nikhef - Nationaal instituut voor subatomaire fysica
Instituut én samenwerkingsverband
Nikhef is het nationale Nederlandse samenwerkingsverband op het gebied van subatomair onderzoek tussen NWO-I en zes universiteiten: de Radboud Universiteit te Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het instituut is gevestigd op het Amsterdamse Science Park.
Grote natuurkundige vragen
De onderzoekers van Nikhef zoeken naar antwoorden op de grote natuurkundige vragen van deze tijd. Uit welke fundamentele bouwstenen bestaat de wereld om ons heen? Hoe is het heelal ontstaan? Wat zijn de grondbeginselen van de natuurwetten
Deeltjesversnellers en detectoren
Het onderzoek vindt plaats bij deeltjesversnellers als de Large Hadron Collider op CERN in Genève en met detectoren in de hele wereld voor kosmische deeltjes, donkere materie en zwaartekrachtsgolven.
Drie grote experimenten op CERN
Op CERN neemt Nikhef deel aan drie grote experimenten: ATLAS, LHCb en ALICE. Het instituut levert belangrijke wetenschappelijke en technologische bijdragen aan deze experimenten. Op CERN is onder andere in 2012 het higgsdeeltje ontdekt. Nu speuren onderzoekers in de deeltjesbotsingen onder andere naar aanwijzingen die meer licht kunnen werpen op het overschot aan materie ten opzichte van antimaterie. Ook de details van het nieuwe higgsdeeltje worden nauwgezet onderzocht
Vijf grote projecten buiten CERN
Het instituut is betrokken bij vijf grote projecten buiten CERN:
- KM3NeT: neutrinodetector met kabels vanaf de bodem van de Middellandse Zee met speciale, o.a. bij Nikhef gemaakte glazen bollen die lichtsporen waarnemen van neutrino's afkomstig uit het heelal.
- Pierre Auger: observatorium op de pampa van Argentinië dat extreem energierijke deeltjes uit het heelal opvangt.
- Virgo: detector voor zwaartekrachtsgolven nabij Pisa in Italië, die trillingen in de ruimtetijd waarneemt van botsende zwarte gaten en neutronensterren.
- XENON: ondergronds laboratorium in het Italiaanse Gran Sasso voor de zoektocht naar donkere materie.
- eEDM: onderzoek in Groningen om het nog onbegrepen elektrische dipoolmoment van elektronen te ontrafelen.
Theorie en technologie
De experimentele onderzoekslijnen van Nikhef worden gecomplementeerd door hoogwaardig theoretisch onderzoek, grensverleggende detector-R&D en ontwikkeling van krachtige reken- en verwerkingstechnieken. De afdelingen Mechanische technologie, Elektronica technologie en Computer technologie leveren de benodigde technische ondersteuning.
Samen met bedrijfsleven
Nikhef gebruikt innovatieve technologieën. Nederlandse bedrijven bouwen mee aan de experimenten. De overdracht van kennis en technologie van en naar industrie en maatschappij is daarom ook belangrijk voor Nikhef.
Personeel
De wetenschappelijke staf van het samenwerkingsverband bestaat uit zo'n 240 fysici, waarvan rond 100 promovendi en 40 postdocs. Bij de technische afdelingen werken ongeveer 80 medewerkers
Dimensies
Lees hier het Nikhef-magazine Dimensies.
Directeur Nikhef
Hoofd communicatie Nikhef
Contactgegevens
Nikhef
Nationaal instituut voor subatomaire fysica
Postbus 41882
1009 DB Amsterdam
(020) 592 20 00
info@nikhef.nl
Bezoekadres:
Science Park 105
1098 XG Amsterdam