NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-institutenorganisatie/nwo-instituten/sron/

Geprint op :
17 december 2018
02:06:08

SRON Netherlands Institute for Space Research, is het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Door middel van grensverleggend onderzoek wil SRON de kennis van de astrofysica, de aarde en (exo)planeten vergroten en ook uitdragen.

Naast astrofysisch, aardgericht en (exo)planeetonderzoek ontwikkelt SRON nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON-technologie heeft ook maatschappelijke toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij het bewaken van voedselkwaliteit.

Ruimte-instrumenten
SRON ontwikkelt onder andere spectrometers met een grote gevoeligheid in een bepaald golflengtegebied, en uitlees- en regelelektronica voor internationale ruimtemissies. Door de ruimte-instrumenten van SRON kunnen we steeds dieper in het heelal kijken. Dat levert kennis op over de evolutie van het heelal, sterrenstelsels, sterren, planeten en zwarte gaten. Vanuit de ruimte kunnen ook de processen in de aardatmosfeer bekeken worden, zoals luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Geschiedenis
In 1961 al werd een van de voorlopers van SRON opgericht: het Utrechts Laboratorium voor Ruimteonderzoek (LRO). Het huidige SRON ontstond in 1983. Vanaf 2005 draagt het instituut de huidige naam: SRON Netherlands Institute for Space Research.

SRON op YouTube
Hoe vind je het tweelingzusje van de aarde?

Directeur SRON
Prof.dr. L.B.F.M. (Rens) Waters
 
Communicatieadviseurs
Frans Stravers en Renske van den Berg

Website SRON
www.sron.nl