Print deze pagina

NWO-instituut SRON: Netherlands Institute for Space Research

SRON Netherlands Institute for Space Research is onderdeel van NWO-I.

SRON is het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Hun onderzoekers en ingenieurs bestuderen het heelal, inclusief de aarde, via vier wetenschappelijke programma's: astrofysica (röntgen/infrarood), aardobservatie, exoplaneten en detectietechnologie. De onderzoekers doen dit door data van ruimtetelescopen te analyseren, en de ingenieurs door instrumenten voor die satellieten te bouwen. SRON-technologie heeft ook maatschappelijke toepassingen in bijvoorbeeld het monitoren van broeikasgassen.

Ruimte-instrumenten

SRON ontwikkelt onder andere spectrometers en uitlees- en regelelektronica voor internationale ruimtemissies. De ruimte-instrumenten die SRON ontwikkelt leveren kennis op over bijvoorbeeld de evolutie van het heelal, zwarte gaten en de atmosferen van exoplaneten en onze eigen Aarde. De ruimte is een ideale plek om zowel naar het heelal als naar de Aarde te kijken. Veel straling uit het heelal dringt niet door de aardatmosfeer heen, dus astronomen hebben ruimtetelescopen nodig. En aardwetenschappers hebben een breed blikveld nodig om de aardatmosfeer te bestuderen.

Geschiedenis

In 1961 werd een van de voorlopers van SRON opgericht: het Utrechts Laboratorium voor Ruimteonderzoek (LRO). In 1983 ging LRO samen met instituten uit Groningen en Leiden over in de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON). Vanaf 2005 draagt het instituut haar huidige naam: SRON Netherlands Institute for Space Research.

Directeur SRON

Dr. Michael Wise

Communicatie

Claudia van Oostrum

Contactgegevens

Instituut SRON
Netherlands Institute for Space Research

Locatie Leiden (Leiden Bio Science Park)

Niels Bohrweg 4
2333 CA  Leiden
088 777 56 00

Locatie Groningen

Kapteynborg (Entrance J1)
Landleven 12
9747 AD  Groningen
050 363 40 74

Website

www.sron.nl

Volg SRON op

Facebook
X
YouTube

Confidental Infomation