Print deze pagina

NWO-instituut SRON: Netherlands Institute for Space Research

SRON Netherlands Institute for Space Research is een onderdeel van NWO-I.

SRON is het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek. Het ontwikkelt detectietechnologie en ruimte-instrumenten voor onderzoek naar het heelal en de aardatmosfeer. Als nationaal expertise-instituut adviseert SRON de Nederlandse overheid en coördineert het -- vanuit wetenschappelijk oogpunt -- nationale bijdragen aan internationale ruimtemissies. SRON's wetenschappelijke programma focust op de evolutie en geschiedenis van het heelal, op klimaatverandering en luchtkwaliteit op aarde, op de atmosferen van exoplaneten en op de ontwikkeling van detectietechnologie.

Ruimte-instrumenten

SRON ontwikkelt meetinstrumenten voor ruimtemissies van onder meer NASA en ESA. Daarmee bestuderen SRON-wetenschappers het heelal in rontgen- en infraroodstraling, om te leren over bijvoorbeeld zwarte gaten en de kraamkamers van sterren. Ook onderzoeken ze de atmosferen van planeten buiten ons zonnestelsel, op zoek naar tekenen van buitenaards leven. Vanuit de ruimte kun je ook naar beneden kijken, wat een belangrijke troef oplevert in de strijd tegen klimaatverandering. Zo monitoren SRON-onderzoekers met hun ruimteinstrumenten methaan en fijnstof in de aardatmosfeer. 

Geschiedenis

In 1961 werd een van de voorlopers van SRON opgericht: het Utrechts Laboratorium voor Ruimteonderzoek (LRO). In 1983 ging LRO samen met instituten uit Groningen en Leiden over in de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON). Vanaf 2005 draagt het instituut haar huidige naam: SRON Netherlands Institute for Space Research.

Directeur SRON

Prof.dr. Michael Wise

Communicatie

Drs. Claudia van Oostrum

Contactgegevens

SRON Netherlands Institute for Space Research

Locatie Leiden (Leiden Bio Science Park)

Niels Bohrweg 4
2333 CA  Leiden
088 777 56 00

Locatie Groningen

Kapteynborg (Entrance J1)
Landleven 12
9747 AD  Groningen
050 363 40 74

Website

www.sron.nl

Volg SRON op

LinkedIn
X

Confidental Infomation