Print deze pagina

NWO viert… Keti Koti

Bij NWO en NWO-I werken in totaal zo'n 2.600 mensen, ieder met een andere achtergrond. In deze rubriek 'NWO viert …' lichten we bijzondere (feest)dagen uit die we als NWO'ers samen kunnen vieren. In de maand juli werd Keti Koti gevierd en daarmee werd stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Collega Jane Olf (Financiële administratie, NWO-D) deelt haar persoonlijke kijk op deze ‘feestdag’ en ‘herdenkingsdag’ tegelijk. Jane: “Keti Koti betekent letterlijk ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 werd de afschaffing van de slavernij aangekondigd. Echter hebben mijn voorouders nog tien jaar lang moeten werken, zij waren vanaf 1 juli 1873 pas écht vrij. Voor mij persoonlijk betekent het veel, 148 jaren aan vrijheid is echt niet zo veel en het is naar mijn gevoel ook niet erg lang geleden.

Ik heb mijn voorouders niet gekend maar zij zijn wel de reden dat ik nu hier op aarde ben. Onvoorstelbaar eigenlijk, dat ik nu Nederlander ben van Surinaamse afkomst maar eigenlijk heb ik geen idee uit welk Afrikaans land mijn voorouders komen. Niet te geloven eigenlijk, dat mijn roots zijn gewist maar dat ik toch de bloedlijn draag van mijn voorouders en dat ik een nazaat ben van tot slaaf gemaakten.”

Wat heftig – maar tegelijkertijd ook wel mooi om te horen, Jane. Hoe heb jij de afgelopen week en voorgaande jaren Keti Koti gevierd? Is dat met familie geweest, wat doen jullie dan zoal, hoe moeten we ons dit voorstellen?
“Toen ik in Suriname woonde tot mijn 14e jaar vierden wij het in de Palmentuin, dit is een park in Paramaribo waar het uitgebreid gevierd wordt. Toen ik in Nederland woonde ging ik gewoon naar school tijdens Keti Koti en als volwassene ben ik voornamelijk aan het werk geweest op deze dag. Ik heb er niet vaak bij stil gestaan hoe ik dit nu als volwassene ervaar. Het is wel eens voorgekomen dat ik na het werk even langs een park in Rotterdam ben gegaan, waar al familie en vrienden waren, zodat ik toch nog een beetje gezellig feest kon vieren. Dit jaar was het op een donderdag. Vanwege corona zijn er het afgelopen jaar en dit jaar geen uitgebreide activiteiten geweest. Ik heb dan ook gewoon vanuit huis gewerkt en er een dag van bezinning van gemaakt. Soms zit ik nog wel eens in tweestrijd, is dit wel een dag die gevierd moet worden? Of moeten we dit altijd zien als een rustige dag voor bezinning?”

Dat sluit erg goed aan bij de volgende vraag.. Er is veel discussie in Nederland of Keti Koti een nationale feestdag moet worden, wat is jouw mening daarover?
“Het moet zeer zeker een nationale feestdag worden. Nederland heeft de slavernij tot stand gebracht. Nederland is rijk geworden door de suiker-,  thee- en koffieplantages waar mijn voorouders keihard hebben gewerkt. Bloed, zweet en tranen. Dan heb ik het nog niet over de verkrachtingen en moorden gehad, waar de tot slaaf gemaakten slachtoffer van zijn geweest. Het minste wat voor de nazaten van deze groep gedaan zou kunnen worden is deze dag tot een nationale feestdag maken.”

Wat zijn volgens jou vooroordelen die bestaan rondom Keti Koti, die jij graag zou willen ontkrachten?
“Men geeft aan dat wij nazaten niet eens waren geboren of dat men de voorouders niet hebben gekend. Dat is niet waar. Ik heb ze niet gekend maar vele anderen nog wel. Mijn oma (die nu inmiddels overleden is) die kende haar oma nog wel. En zij vertelde vaak verhalen over haar oma. Zo leven er echt nog wel andere oudere mensen die hun voorouders nog kennen en de pijn meedragen. Als men (de mensen die vooroordelen hebben) zich eens zouden verdiepen in de geschiedenis, dan zouden ze begrijpen waar wij vandaan komen. Het is en blijft een nalatenschap van ons. Dit vergeet je nooit! Er zijn genoeg boeken te vinden, bijvoorbeeld “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom. Het zou ook fijn zijn als dit donker verleden in de Nederlandse geschiedenis boeken erg uitgebreid wordt opgenomen beginnende op de basisscholen en niet maar een paar regeltjes zoals het nu is. Velen kennen de Nederlandse geschiedenis niet waardoor men maar iets roept en hierdoor verdeeldheid wordt gezaaid.”

Heb je misschien nog beeldmateriaal voor ons ter afsluiter?
“Ik had graag een foto van mijzelf in Surinaamse kledij gedeeld, echter is dit niet helemaal gelukt. Wel heb ik een mooie foto van mijn oma haar moeder in de traditionele klederdracht, ook wel ‘Koto’ genoemd. Dit beeld noemen we dan ook ‘Koto misi’, vrouw in koto.”

Tekst: Seray Ünsal

###

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel 'Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn' over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek 'NWO viert …' op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen? Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Wil je alle (feest)dagen van NWO viert… nalezen en/of wil je kijken op de NWO viert... Kalender? Dat kan op de NWO-I website.

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven via n.verhoeven@nwo-i.nl. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, september 2021

Confidental Infomation