NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nwo-institutenorganisatie/nwo-instituten/nioz/

Geprint op :
14 oktober 2019
12:52:12

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet vanuit Texel en Yerseke zeeonderzoek in binnen- en buitenland. Er wordt onder andere onderzoek gedaan op het terrein van biologie, fysica, chemie en geologie.
Ruim zeventig procent van onze aarde bestaat uit zee, en al dat water heeft een belangrijke invloed op de kringloop van voedsel en het klimaat. Zeeonderzoek draagt bij aan de kennis over hoe de mens op een duurzame manier met de planeet om kan gaan. Het NIOZ doet bijvoorbeeld experimenten met de kweek van zeewier en zoutwateralgen voor voedsel, medicijnen en biobrandstof. Het werk in diepe oceanen levert veel praktische kennis op voor de offshore. Daarnaast test het NIOZ installaties voor zuivering van ballastwater in de scheepvaart.
Het NIOZ beschikt over eigen schepen, gespecialiseerde laboratoria en technische werkplaatsen waar innovatieve apparatuur wordt ontwikkeld en gebouwd. Het NIOZ zoekt steeds naar nieuwe samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven.

Geschiedenis
Het NIOZ bestaat sinds 1876, aanvankelijk als Zoölogisch Station in Den Helder. Het is een van de oudste oceanografische onderzoeksinstituten van Europa. In 1970 verhuisde het instituut naar Texel, waar het de beschikking kreeg over stromend zeewater in de laboratoria en een eigen haven. Sinds het 125-jarig bestaan van het NIOZ draagt het instituut het predicaat 'koninklijk'.
Sinds 2012 maakt ook het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie in Yerseke deel uit van het NIOZ. Het NIOZ is een instituut van NWO in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Beide instellingen werken al meer dan 25 jaar samen en hebben in 2016 hun samenwerking verder geïntensiveerd op het gebied van water en klimaat.

Directeur
Prof.dr. H. (Henk) Brinkhuis

Website
NIOZ Annual Report 2017
www.nioz.nl